Birdwatching 19: Na ptáky s mobilem

Birdwatching 19: Na ptáky s mobilem
Sdílej
 
Venku je lepší koukat po ptácích a mobil nechat v kapse. Někdy vám ale může pomoci!

 

Klasické zápisníky a atlasy budou mít ve výbavě ornitologa vždycky své místo, ale řadu výhod mají i elektronické přístroje. A protože mnozí z vás vlastní chytrý telefon nebo tablet s Androidem, podívejte se, jak jej můžete v přírodě využít.

Zápisník na baterky

Znáte to, přijde déšť a papír se rozmáčí, tužka se zlomí... Máte-li s sebou nabitý mobil s bezplatnou aplikací Avif Mobile, jste zachráněni! Svá pozorování můžete zapisovat rovnou do databáze České společnosti ornitologické, a to i offline. Automaticky za vás vyplní datum, čas i místo pozorování a také uvidíte na mapě, kde právě jste.

Neznámý hlas můžete v přírodě nahrát do mobilu a určit doma •  iStock

Nejlehčí atlas ptáků světa

Těžké knihy v batohu nahradí Atlas ptáčkaře. Je v češtině, stojí 30 Kč a představuje asi 180 našich druhů včetně fotek a nahrávek hlasů. Umíte-li alespoň trochu některý ze 17 světových jazyků, stáhněte si zdarma aplikaci Ornithopedia Europe. Ta nabízí spoustu informací o všech ptácích Evropy s množstvím fotek a hlasových projevů (tj. nejen zpěvu, ale i varování, žadonění mláďat apod.). Nepoznáte-li na první pohled pozorovaného ptáka, oceníte určovacího pomocníka. Zadáte základní znaky a aplikace vám nabídne nejpravděpodobnější možnost.

Snadněji rozlišíte podobné druhy – jako babku od sýkory lužní •  iStock

Abyste se neztratili

Určitě stojí za to, pořídit si do mobilu mapu Česka. Doporučit lze podrobné Mapy.cz, které fungují i bez internetu. Až se při pronásledování datla ztratíte v lese, mrknete na mobil a aplikace vám podle souřadnic GPS ukáže, kde zrovna jste.


Může se také hodit

Aladin

– před výpravou do přírody se vyplatí zjistit, jaké bude počasí.

Audio recorder

– když nevíte, kdo to zpívá, pořídíte si nahrávku a doma na internetu, nejlépe na xeno-canto.org, hlas (většinou) určíte. Při nahrávání používejte záznam ve formátu.wav

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Černá díra v peří: Rajky okouzlují barvami

Černá díra v peří: Rajky okouzlují barvami

Drzá sýkora a překvapená veverka

Drzá sýkora a překvapená veverka

 

Autor

Alena Klvaňová