Birdwatching 20: Jak přispět vědě

Birdwatching 20: Jak přispět vědě
Sdílej
 
Chcete se o své objevy podělit s odborníky a pomoci tak ptákům? Zkuste občanskou vědu!

 

Žádný profesionální ornitolog nedokáže sám spočítat všechny ptáky nebo kontrolovat všechna hnízda. Když ale spojí síly s amatérskými nadšenci, kteří jsou ochotni podělit se o své údaje, mohou společně dosáhnout cenných výsledků. Vědecké bádání, na němž se podílejí dobrovolníci, nazýváme občanská věda. A do některých projektů se může zapojit i začátečník.

Jaro ožívá

Přílety pěti stěhovavých ptáků sleduje každé jaro Mezinárodní program pro děti – Jaro ožívá. Své pozorování první letošní vlaštovky, kukačky, čápa, vlhy a rorýse zadejte na springalive.net, kde na animované mapě uvidíte jejich cestu Evropou.

Jiřiček ubývá – hnízda neshazujte, ale registrujte •  Profimedia.cz

Hledejte hnízda

Máte-li ve svém okolí čapí hnízdo, nenechávejte si svá pozorování pro sebe! Své pozorování zadejte na cap.birdlife.cz/mapa, díky vašim údajům budou odborníci vědět, jak se našim čápům daří. Hnízda rorýsů, jiřiček nebo kavek na lidských stavbách ohrožují stavební úpravy. Jejich záchraně pomáhá stránka rorysi.cz, kam se soustřeďují údaje o každém hnízdišti.

Podělte se o svoje údaje •  iStock

Ptáci a elektrika

Fotografujte ptáky sedící na drátech a sloupech elektrického vedení nebo mrtvé jedince pod nimi. Fotky s příslušnými údaji vkládejte na avif.birds.cz. Pomůžete tak při vývoji zabezpečovacích prvků na sloupech.

Nářečí českých strnadů

Víte, že i ptáci mají svá nářečí? Naučte se rozeznávat zpěv a vydejte se ho nahrávat. Stačí vám i chytrý telefon. Své záznamy nahrajte vědcům na www.strnadi.cz.

Opeřené střely: Ptáci padající z nebe

Opeřené střely: Ptáci padající z nebe

Drzá sýkora a překvapená veverka

Drzá sýkora a překvapená veverka

Let sokola: Jak se nemožné stalo skutečností

Let sokola: Jak se nemožné stalo skutečností

Autor

Alena Klvaňová