Birdwatching 21: Jak porozumět ptákům

Birdwatching 21: Jak porozumět ptákům
Sdílej
 
Říkáte si někdy při pozorování v přírodě: "Co to ten pták dělá? A proč?" Některé záhady ptačího chování vám dnes objasníme.

 

Proč ptáci vypadají v zimě jako kuličky? V načepýřeném peří zadržují více vzduchu, který izoluje tělo od okolního chladu. Kosi a špačci si občas vlezou do mraveniště a potírají se mravenci. Mravenčí kyselina jim zřejmě slouží jako odpuzovač parazitů. Stejnou funkci má i popelení, které navíc odstraňuje z peří nečistoty.

Potravní chování

Proč brhlík skoro nikdy nesežere semínko na krmítku, ale vždycky s ním někam odlétne? Tvoří si zásoby na horší časy. Zdá se vám, že volavka popelavá jen tak stojí v mělké vodě? Čeká, až se přiblíží neopatrná rybka. Esovitě stočený krk pak zafunguje jako pružina, která vymrští "harpunu": Ostrý zobák, na který rybku nabodne. A když drozdi mlátí zobákem o kameny, rozbíjejí ulity plžů, aby se dostali k jejich tělíčku.

V chladu se červenka načepýrří •  iStock

Obranné chování

Pokud labuť roztáhne křídla a běží přímo na vás, rychle pryč! Je to přímý útok. A jak to, že se vrány nebojí dravce, kterého pronásledují? Spoléhají na to, že si netroufne zaútočit na hejno, a navíc ho připraví o moment překvapení, na který predátoři při lovu spoléhají. Stejně se chovají i malí pěvci, když objeví ve dne odpočívající sovu. Křičí a nalétají na ni, dokud nezmizí.

Volavka popelavá s ulovenou rybou •  iStock

Ptačí námluvy

Když se dva dravci do sebe zaklesnou drápy a přetáčejí se ve vzduchu, neperou se. Jedná se o zásnubní let, kterým upevňují vzájemný vztah. Mnozí ptáci při lákání samice rozevírají barevná ocasní pera nebo ukazují zrcátko v křídle. Jiní nabízejí své vyvolené dary: Rybáci krmí samici rybkou, potápky si vzájemně předávají vodní rostliny – symbol stavby hnízda.

 


Důležité termíny

Etologie - věda o chování živočichů

Vrozené chování – dědičné, zapsané v genech

Získané chování – naučené v průběhu života, odpozorované

Zrcátko – kontrastně zbarvená pírka mezi letkami

Nenasytní rackové sežerou každou blbost

Nenasytní rackové sežerou každou blbost

Kukačka nebo prase? Tajemné hlasy z pralesa

Kukačka nebo prase? Tajemné hlasy z pralesa

Opeření žháři: Dravci s ohněm v pařátech

Opeření žháři: Dravci s ohněm v pařátech

Autor

Alena Klvaňová