Lapeni v síti - Mladí ornitologové

Lapeni v síti - Mladí ornitologové
Sdílej
 

Už po dvacáté deváté se uprostřed léta, na začátku ptačího tahu, objevily v rákosinách rybníku Řežabinec jemné, téměř neviditelné sítě. 29 let se tady scházejí mladí zájemci o přírodu, aby se vyučili "řemeslu" ornitologickému. Mnozí z těch, kteří zde začínali, už mají vlastní děti, jež jdou ve stopách svých otců. Jemné sítě je polapily - ale na rozdíl od ptáků, kteří se zase brzy dostanou na svobodu a rychle zapomenou - navždy. Jedním z nich je i šestnáctiletý Tomáš.

Poprvé přijel na Řežabinec ve svých deseti letech. Přivezl ho sem táta, který je ornitolog - jeho hlavním oborem jsou

slavíci. Od té doby je tady každý rok. Letos po šesté.
Zpočátku s taťkou chodil do přírody za ptáky. Pak trochu zkoušel rybařit, asi ve třinácti letech se vrhnul na chov exotů, a nakonec ho znovu přilákaly naše druhy.
Ornitologii si chce ponechat jako koníčka. Jeho životním cílem je stát se kovářem. Letos úspěšně dochodil první ročník oboru umělecký kovář v Jaroměři. To má také po taťkovi -taťka je ornitolog a kovář a to chce být i Tomáš.

***

JAK SE STÁT ORNITOLOGEM


Ornitologie je nauka o ptácích, ornitolog je tedy vědec zabývající se zkoumáním ptáků. Dnes není členství v ornitologické společnosti nijak omezené - vstoupit do ní může každý, i celé rodiny s dětmi. Veškeré informace lze získat na webových stránkách České ornitologické společnosti www.birdlife.cz.