Jak vidí kočka, had nebo včela? Noční život zvířat okem termokamery

Jak vidí kočka, had nebo včela? Noční život zvířat okem termokamery
Sdílej
 
Dokážete si představit, co se děje v pražské zoo v noci? Co dělají zvířata, když ustane denní ruch, když slunce zapadne a vládne tma? A jak svět kolem sebe vidí? Jak pracují se svým teplem a jak ho vyzařují? Vyrazili jsme na noční procházku po zoo a své oči zdokonalili vojenskou technikou. 

 

Hned u vchodu nezvykle klidné zoo, ve které se s nadcházejícím soumrakem ozývají prapodivné zvuky zdejších obyvatel, dostáváme termokameru. Je citlivá na tepelné záření, a tak jsou zvířata vidět díky jejich vlastní teplotě. Podobně jako v kameře vidí svět třeba had. Díky noktovizi nás čeká i svět pohledem očima kočky. A pod světlem z UV lampičky odhalíme, jak vidí někteří ptáci a hmyz.

Superschopnosti zvířat: Hadi s termokamerou

Superschopnosti zvířat: Hadi s termokamerou

Okem termokamery

Slunce pomalu zapadá a v zoo je zvířata spíše slyšet jak vidět. S postupující tmou už to zavání dobrodružstvím. Na scénu přichází Pepa a Alena - hlídací kachny u tučňáků. Nasazujeme si termokameru a sledujeme jejich tepelná okna. Vidíme zářící tělo tapíra, jeho nejteplejší místa kolem očí a uší, a že má tento tropický tvor studené nohy. Pozorujeme, odkud vychází teplo antilopám bahenním, které se pasou v nočním chládku, marabu africkým nebo pelikánům. Ti svým teplem zjevně šetří podobně jako tvor noci, vzácná sova africká s tepelnými okny kolem očí. Tak jako my vidí svět běžně třeba had. A díky „kočičí“ kameře noktovizi můžeme vidět stejně jako kočka. 

Video se připravuje ...

Tapír pod termokamerou září - svým teplem zrovna nešetří • Zdroj: ZOO Praha

U dikobrazů

Pelikáni vyzařují teplo svým parádním zobákem a holými plochami okolo očí. Jsou ve vodě a tak jsou vidět hned dvakrát. Jednou živá zvířata a jednou jejich tepelný obraz. Půvabný pohled. Dost živo mají ve výběhu asijští dikobrazi. Vyhřáté dny tráví ukrytí v chládku a v podvečer jsou zjevně akční. Průvodkyně naši skupinu upozorňuje, že se nemusíme bát jít k nim blíže, vystřelování jejich pověstných bodlin je jen pověra. Normálně jim bodliny vypadávají. A jak vypadají dikobrazi okem termokamery? Bodliny mají černé a když dobře zaostříme, je na jejich nose vidět každý chloupek. Na čumáku mají tenkou kůžičku bez tukové vrstvy odkud uniká do okolí teplo. 

Lvi vs. dikobrazi: Jak se ze lva stane lidožrout

Lvi vs. dikobrazi: Jak se ze lva stane lidožrout

Odhalení plameňáci

Po průzkumu nejrůznějších podivuhodných tvorů zoo přichází na řadu hit noční prohlídky: výběh s plameňáky. Je na něj namířena speciální vojenská termokamera běžně sloužící k navádění střel a vyhledávání třeba maskovaných tanků. Pokud totiž mají cokoli zapnutého, třeba výfuk, vyzařují kolem sebe teplo, které kamera odhalí. Stejně tak hledá nepřítele nebo ztracené osoby.

Video se připravuje ...

Pohled na plameňáky termokamerou • Zdroj: ZOO Praha

V zoo termokamera slouží mírumilovně a naučně. A namířena je na půvabnější cíl. Pohled okem kamery potvrzuje rozšířenou lidovou tradici, že si zvednutou nohu plameňáci zahřívají a přešlápnou vždy, když jim druhá vychladne. A ano,  každá noha plameňáka je jinak teplá. Když jim ta stojící vychladne, vystřídají ji za druhou prohřátou svým tělem.

Svítící Pepa 

Víte, co dělá štír pod měsíčním světlem? Svítí. A svítí také pod UV světlem, jak nám ukazuje průvodkyně pomocí speciální baterky. Ultrafialové světlo my lidé běžně nemáme šanci zahlédnout. Na rozdíl od některých ptáků nebo hmyzu. Vidí ho třeba včely, které jsou schopné se podle něj orientovat a najít si třeba květinu s největším množstvím potravy. Živočichové díky němu dokáží vystopovat třeba moč. Původkyně mám to dokazuje posvícením na ampuli s kočičí močí, která výrazně svítí. Světélkují třeba i vajíčka užovky nebo některá ptačí vejce. A jako tečka na závěr se před námi pod UV světlem rozsvítí štír Pepa.  

Záhada přírody: Vidí štír ocáskem?

Záhada přírody: Vidí štír ocáskem?

Svět očima zvířat: Barvy nejsou pro každého

Svět očima zvířat: Barvy nejsou pro každého

Zírající zvířata: Proč máš tak velké oči?

Zírající zvířata: Proč máš tak velké oči?

Autor

Zuzana Šprinclová

 

Články odjinud