Včely mají zajímavou vůni: Vyrábí si parfém

Včely mají zajímavou vůni: Vyrábí si parfém
Sdílej
 
Samečci orchidejových včel dokáží namíchat speciální parfém, kterým ovlivňují výběr partnerek. Zajímavopu parfumerii si nosí v noze a každý druh voní jinak.

Metalicky zbarvené orchidejové včely Euglossini žijí ve Střední a Jižní Americe. Nejčastěji mají výrazně zelenou, modrou nebo zlatou barvu a dosud jich vědci popsali přes 250 druhů. Dospělí jedinci se živí nektarem. Samičky sbírají ještě pyl, jímž krmí své potomky. Samečci se tomu soustředí na sběr vonných látek, které tvoří jednotlivé složky pečlivě míchaného parfému. Ten uchovávají ve speciálních dutinách na zadních nohách a uvolňují ho jen při pářících rituálech.

Parfumerie v noze

Samečci orchidejových včel sbírají jednotlivé stavební kameny svého parfému z nejrůznějších zdrojů ve svém životním prostředí. Nepohrdnou složkami z květů, ovoce, hub, pryskyřice nebo dokonce z výkalů. Vonné chemické látky získávají pomocí specifických štětečků na předních nohách. Následně je třením proti hřebínkům na prostředních nohách přenášejí do dutiny uvnitř zadní holeně. Výsledná komplexita namíchané vonné směsi ukazuje skutečnou zdatnost jedince, jeho schopnost hledat potravu a kognitivní vlohy.

Tribus Euglossini zahrnuje více než 250 druhů včel •  Profimedia.cz

Každý druh „voní“ jinak

Vzhledem k velkému počtu druhů orchidejových včel se v průběhu evoluce etablovaly druhově specifické vonné směsi. Různé složení parfému usnadňuje samičkám rozpoznávání partnerů stejného druhu. Samičky orchidejových včel se páří pouze jednou za život. Svého druha si proto pečlivě vybírají. Aby samečci zvýšili šanci, že samičky ucítí jejich vůni a spáří se s nimi, shlukují se do větších skupin a krátkodobě spolupracují.

Námluvy v kleci

Domněnku starou bezmála 60 let, že je parfém pro orchidejové včely nástrojem pohlavního výběru, potvrdili vědci z mezinárodního týmu v čele s odborníky z německé Bochumské univerzity teprve nedávno. Tříletý výzkum probíhal na Floridě, kde vědci umístili do klecí o rozměrech 15 x 15 x 4 metry vždy dva samečky a několik samiček. Jednomu z nich uměle dodali parfém a sledovali chování včel. Samičky si téměř ve všech případech (26 z 27) zvolily samečka, který vlastnil vůni.

Orchidejových včel existuje kolem 200 druhů •  iStock.com

Soupeření i spolupráce

Ve volné přírodě si samečci při namlouvání vyberou stojící strom, na kterém přistanou a začnou rozptylovat nasbíraný parfém do okolí. Vůně nejprve přivábí další samce, kteří se k prvnímu buď přidají a začnou rozprašovat svoji vůni, nebo s ním začnou soupeřit a snažit se zaujmout jeho místo. Po nějaké době vůně přiláká i samičky, které posoudí intenzitu a komplexnost parfému. Při úspěšném spáření odlétá samička do hnízda, kde klade vajíčka. Sameček letí doplnit zásoby vůně, kterou během námluv ztratil.

Sosák orchidejových včel je tenký a extrémně dlouhý •  Thomas Eltz / Ruhr University Bochum

Výjimka mezi včelami

Styl života orchidejových včel je také velmi odlišný od toho, který známe u naší včely medonosné. Místo, aby včely spolupracovaly, staraly se o potomky, měly královnu a tvořily tzv. superorganismus, jsou orchidejové včely jedinou skupinou včel s pylovými košíčky, která netvoří společenství. Samičky staví hnízdo z bláta a pryskyřice a žijí v něm pouze s dalšími samičkami. Samečci domov opouštějí bezprostředně po vylíhnutí a již se nevrací. Dále žijí samotářsky až do své smrti. 🐝

Opylovací strategie:

Vášeň samců orchidejových včel pro sběr vonných látek dala vzniknout celé opylovací strategii. V neotropické oblasti sahající od mexických pouští přes Střední a Jižní Ameriku až do subantarktické zóny se jim přizpůsobilo několik stovek druhů orchidejí. Rostliny přestaly produkovat nektar a zintenzivnily svoji vůni. Zároveň postupně přizpůsobily umístění brylek tak, aby se mezi sebou opylovaly jen stejné druhy. 

Čmeláci a bolest: Sladké pálení

Čmeláci a bolest: Sladké pálení

Matematičtí géniové: Včely poznají sudý a lichý počet

Matematičtí géniové: Včely poznají sudý a lichý počet

Dovolená u mraveniště láká každého

Dovolená u mraveniště láká každého

Autor

Kateřina Vondrisková

 

Články odjinud