Vzhůru do oblak: Jak se savci naučili létat

Vzhůru do oblak: Jak se savci naučili létat
Sdílej
 
Už od starověku sní lidé o létání. Jak ukázal nedávný výzkum, nechybělo mnoho a sen se mohl stát skutečností. Někteří savci se naučili sami létat. Ať už aktivně nebo pasivně, netopýři a létající veverky vyrazili vzhůru do oblak.

Před 160 miliony lety vzlétli první předkové ptáků. Nezůstali ale sami, vzdušný prostor postupně ovládli i další obratlovci včetně savců. Na rozdíl od ptáků se u nich ale schopnost letu vyvinula hned několikrát nezávisle na sobě a u nepříbuzných skupin.

Aktivní i pasivní letci mají patagium

Zatímco ptáci létají za pomoci přeměněných předních končetin, u létajících savců – ať už aktivních letců, jako jsou netopýři, nebo pasivních letců, kteří jen plachtí, slouží k letu kožní blána napnutá mezi předními a zadními končetinami, odborně nazývaná patagium. Je to jeden z příkladů konvergence, kdy se u nepříbuzných druhů vyvine ve shodných podmínkách a ke shodnému účelu stejný znak.

Co je to patagium?

Patagium vypadá jednoduše, ve skutečnosti jde o docela složitý orgán. Není to jen kožní blána, ale tvoří ho několik vrstev tkání a srst, obsahuje hmatové nervy, pojivové buňky a dokonce i tenká svalová vlákna. Tento složitý útvar začíná vznikat jako jednoduchá kožní řasa hned v prvních okamžicích zárodečného vývoje. Buňky této řasy se postupně zmnožují, shlukují a vytvářejí tak stále hutnější a pevnější strukturu.

Létající veverka? Vakoveverka cukrová!

Studovat tento vývoj u zárodků (embryí) placentálních savců, které se vyvíjejí v těle matky, není snadné. Vědci proto jako model zvolili vačnatce, jejichž zárodky se vyvíjejí ve vaku a mají k nim snazší přístup.

Samice vakoveverek rodí po 15–17denní březosti nejčastěji dvě mláďata vážící0,2g •  Profimedia.cz

Modelovým zvířetem se stala létající vakoveverka cukrová (Petaurus breviceps), běžný vačnatec Austrálie a Nové Guiney. Vědci zjišťovali, v jakém okamžiku se létací blána začne vyvíjet. Ukázalo se, že se hned po narození objevuje na bocích zárodku kožní řasa a už v prvních dvou týdnech jeho vývoje se její buňky začínají množit a zhušťovat.

Gen pro ucho

Takové změny ovšem musí něco nastartovat. Vědci proto pátrali po původci a zjistili, že množení a zhutňování kožních buněk spouští gen známý jako Wnt5a. Srovnáním s netopýry pak došli k překvapivému objevu, ukázalo se totiž, že za vznikem jejich létací kožní blány stojí úplně stejný gen. A to i přesto, že poslední společný předek netopýrů (tj. placentálních savců) a vačnatců žil před 160 miliony lety! A co víc – stejný gen vyvolává vznik kožního útvaru běžného u všech savců, a to ušního boltce.

Dospělá vakoveverka cukrová v letu – samice se dvěma mláďaty •  Joe Mcdonald, Mcdonald Wildlife Photography

Létací gen nechybí ani lidem

Když ale vědci do myšího genofondu přidali v laboratoři další geny Wnt5a, objevili se sice u jejich zárodků první náznaky patagia, přesto létající myši nezískali. Z toho je zřejmé, že je tento gen opravdu jen spouštěčem změn v kůži, ale sám o sobě létajícího savce nevytvoří, to už je práce jiných genů.

Výzkum proto bude pokračovat, ale jedno už je jisté. Gen Wnt5a byl v genofondu savců obsažen dávno předtím, než vzlétli první z nich. A nechybí ani nám lidem. Jen se mu nedostalo patřičné podpory dalších genů.

Létající savci, kteří ovládli vzduch

Aktivní letci:

Letouni (Chiroptera, kaloni a netopýři)

Počet druhů: více než 1400

Výskyt: s výjimkou Antarktidy celý svět

Stáří: 52 milionů let

Pasivní letci (létací blánu využívají k plachtění):

Vačnatci

Vakoveverky (Petauridae)

Počet druhů: 11

Výskyt: Austrálie, Nová Guinea

Stáří 24–18 milionů let

Vakovec létavý (Petauroides volans)

Počet druhů: Vakovec létavý by do roku 2020 považován za jediný druh, v tomto roce vědci zjistili, že jde o tři samostatné druhy tohoto rodu.

Výskyt: Austrálie

Stáří: 18 milionů let

Vakoplšíci (Acrobatidae)

Počet druhů: 2

Výskyt: Austrálie, Nová Guinea

Stáří: 2,5 milionu let.

Placentálové

Letuchy (Dermoptera, vzdálené příbuzné tan a primátů)

Počet druhů: 2

Výskyt: jihovýchodní Asie

Stáří: 37 milionů let

Šupinatky (Anomaluridae, hlodavci)

Počet druhů: 6

Výskyt: Afrika

Stáří: 38 milionů let

Létající veverky (Sciuridae – Pteromyini)

Počet druhů: 50

Výskyt: celá severní polokoule

Stáří: 20 milionů let

Živé kluzáky: Létat je tak snadné

Živé kluzáky: Létat je tak snadné

Hazard s malými veverkami: Jak se sází na život? Risk je zisk

Hazard s malými veverkami: Jak se sází na život? Risk je zisk

První ptačí budka na širém moři

První ptačí budka na širém moři

 

 

Články odjinud