První ptačí budka na širém moři

První ptačí budka na širém moři
Sdílej
 
Inženýři společností Red7Marine a Ørsted u východního pobřeží Anglie postavili vůbec první ptačí budku na širém moři. Připomíná zmenšenou platformu ropné plošiny a vznikla jako součást plánu pro vybudování velké větrné elektrárny Hornsea 3. Plus klokani opraví lidská kolena, pohled do atmosféry Slunce nebo kosatky a jejich babičky. Novinky z přírody, vědy, techniky a vesmíru v časopisu ABC.

Novinky v ABC:

Ptačí budka na širém moři

Větrné elektrárny stále častěji vznikají na širém moři – zde ale mohou ohrožovat populace pobřežních ptáků. Inženýři společností Red7Marine a Ørsted proto u východního pobřeží Anglie postavili vůbec první ptačí budku na širém moři.

Ptačí budka připomíná zmenšenou platformu ropné plošiny, na vrcholku však místo lidí budou žít ptáci. Uvnitř budky si mají svá hnízda vytvořit především zástupci zranitelného racka tříprstého. Budky vznikají jako součást plánu pro vybudování velké větrné elektrárny Hornsea 3.

Uvnitř budky si mají hnízda vytvořit především zástupci zranitelného racka tříprstého •  Andreas Trepte,CC BY

Cena za budování pobřežních větrných elektráren klesá, jejich výkon je navíc vyšší u větrníků na souši – do roku 2050 se očekává až 80násobné navýšení jejich množství (oproti stavu v roce 2017).

Klokani opraví lidská kolena

Příroda je mnohem lepším architektem tkání než člověk – a platí to dvojnásob u zranění tak složitých částí těla, jako jsou kolenní vazy. Lidem s tímto poraněním svítá nová naděje v podobě xenotransplantace. Výzkumníci z univerzity Macquarie tvrdí, že by poškozené vazy mohli nahradit klokaními.

Výzkumníci z univerzity Macquarie tvrdí, že by poškozené kolení vazy mohli nahradit klokaními •  iStock.com

V příštím roce začnou testy xenotransplantátů na lidech. Atletická zdatnost klokanů je přitom pověstná – jsou schopni vyskočit až do výšky 12 metrů či se skákáním pohybovat rychlostí až 70 km/h. Evoluce u nich musela zdokonalit stavbu tkání dalece nad lidské možnosti. Proto by se lidem mohly hodit.

Pohled do atmosféry Slunce

Výzkumníci z Vysokého učení technického z Brna a Havajské univerzity zachytili unikátní snímky Slunce během březnového úplného zatmění na Havaji. Jedná se o další využití metody analýzy slunečních snímků, které dvě dekády nazpět vyvinul český matematik Miloslav Druckmüller – do jeho průlomu byly snímky sluneční koróny buďto příliš světlé, nebo naopak příliš tmavé.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor

Ladislav Loukota

 

Články odjinud