Tyrannosaurus rex ohrnoval rty

Tyrannosaurus rex ohrnoval rty
Sdílej
 
Tyrannosaurus rex ohrnoval rty. Ještě, že ne nos? Nejslavnější dinosaurus dějin měli podle nové studie na tváři pysky. Znamená to tedy, že měli rty jako my?

Novinky z ABC:

Tyrannosaurus rex ohrnoval rty

Ačkoliv je nejslavnější dinosaurus dějin Tyrannosaurus rex (velociraptoři prominou) typicky zobrazován s „vyceněnými“ zuby vyčuhujícími z tlamy, podle nové studie měli tyranosauři rexové na tváři pysky. Výzkumníci z americké Auburnské univerzity k tomu došli zkoumáním struktury zubů, způsobů opotřebení a morfologie čelistí u soudobých plazů.

Ukázalo se, že anatomie čelisti T .rexe se více podobá dnešním plazům s pysky nežli plazům bez nich. Přesto velmi pravděpodobně nešlo o stejné rty, jako jsou ty naše. T. rexovy šupinami pokryté pysky pouze zakrývaly zuby a nešlo je nezávisle ovládat jako u nás, protože neměly vlastní svalstvo.

Záhada tyranosaura a jeho DNA: Seznamte se s B-Rexem

Záhada tyranosaura a jeho DNA: Seznamte se s B-Rexem

Miniaturní robotický doktor

Má velikost od 5 do 27 mikrometrů a slibuje plejádu medicínských aplikací. Výzkumníci z univerzity v Tel Avivu se pochlubili miniaturním robotem schopným navigovat se a rozlišovat mezi různými buňkami – včetně možnosti manipulace s nimi.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor

Ladislav Loukota

 

Články odjinud