Umělá inteligence pomáhá tasmánským čertům 🫶

Umělá inteligence pomáhá tasmánským čertům 🫶
Sdílej
 
Umělá inteligence se naučila rychleji než lidé zjistit, zda tasmánský čert trpí infekční rakovinou či nikoliv. Zákeřná nemoc trápí ďábly medvědovité už od konce minulého století, vlivem čehož jsou dnes považováni za ohrožený druh. Plus první kosmická lékárna, rekordně teplé oceány a další novinky i zajímavosti.

Novinky v ABC:

UI pomáhá tasmánským čertům

Ďábel medvědovitý alias tasmánský čert má poslední tři desetiletí velký problém – mezi jeho zástupci se od 90. let 20. století šíří druh infekční rakoviny, vlivem čehož je dnes považován za ohrožený druh. Vědci z turecké univerzity Near East spolu se zástupci tasmánské vlády představili typ strojového učení, které má ochraně tasmánského čerta pomoci. Algoritmus dokáže rychleji než lidé zjistit, zda tasmánský čert rakovinou trpí či nikoliv.

Umělá inteligence se to naučila rozeznávat z databáze 1250 obrázků jedinců (961 zdravých a 289 nemocných), díky čemuž může její využití snáze oddělit infekční zvířata od těch zdravých.

Návrat ďáblů: První mláďata po 3000 letech!

Návrat ďáblů: První mláďata po 3000 letech!

První kosmická lékárna 👽

Ve stavu beztíže probíhají mnohé chemické reakce jinak než na Zemi. Této skutečnosti chce využít společnost Varda pro produkci léčiv na oběžné dráze. V červnu tohoto roku vypustila s pomocí SpaceX svůj první laboratorní satelit, který by měl zkoumat produkci efektivnějších léčiv proti virům způsobujícím COVID-19 a onemocnění AIDS.

Laboratoř je usazená na platformě Photon a váží 120 kilogramů •  Rocket Lab/Varda

Jakmile budou farmaceutické produkty vyrobeny, dopraví je bezpilotní kosmická loď zpět na Zemi. Nynější satelit je pouze prototypem, v případě zájmu by se ale v budoucnu mohl dočkat řady následovníků.

Rekordní teploty moře

Atlantský oceán je až o 1,09 °C teplejší než obvykle. Upozornili na to vědci z organizace NOAA. Výzkumníci se domnívají, že mimo setrvalé oteplování vlivem změny klimatu existují další důvody, proč se voda takto významně otepluje. Jedním z viníků je brzký příchod jevu El Niño, což je přirozený vzorec počasí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud