Válka o kondomy

Válka o kondomy
Sdílej
 
Kondom brání vzniku nového života, protože nedovolí spermiím proniknout k vajíčku. Ale miliony životů zároveň zachraňuje. Stojí v cestě viru HIV, původci AIDS. Přesto jej mnozí považují za ďáblův vynález.

Házení kondomu naplněného vodou po spolužačkách je oblíbená zábava už několikáté generace kluků. Je to zábava tradiční, ale školním řádem zakázaná. Skutečný úkol kondomů je samozřejmě docela jiný než zkrášlovat vysvědčení dvojkou z chování.

NEPROPUSTNÁ BARIÉRA


Důležité úkoly jsou vlastně dva. Oba jsme zmínili už v úvodu: kondom brání nechtěnému početí a chrání před nemocemi, jimiž se člověk může nakazit při pohlavním styku. Zadržet miliony spermií hledajících cestu k vajíčku je poměrně snadné. Hlavička spermie má průměr pět tisícin milimetru, což v měřítkách mikrosvěta není až tak málo.
Skutečné mistrovství kondom prokazuje, když se přes něj pokoušejí dostat viry HIV, které jsou 40x menší, nebo viry žloutenky, které jsou dokonce 125x menší než spermie. Na jeden milimetr čtvereční by se jich vešlo 625 milionů! Přesto ve stěně kondomu nenajdou skulinku, kterou by se protáhly.

EPIDEMIE AIDS


Role kondomu v boji proti pohlavně přenosným nemocem nikdy nebyla tak důležitá jako dnes. V roce 2005 se virem HIV nakazilo téměř 5 milionů lidí, z toho 3,2 milionu v afrických zemích jižně od Sahary. Celkem na Zemi žije 40,3 milionu lidí s HIV v krvi. V některých afrických zemích, např. v Botswaně, je nakažena více než třetina obyvatel. Drtivá většina nemocných se nakazila při pohlavním styku bez použití kondomu.

NEDOSTATEK A NEDŮVĚRA


„Kondom je nejúčinnější dostupná technologie schopná zpomalit šíření viru HIV,“ říká se ve zprávě mezinárodní organizace UNAIDS pro rok 2005. Zkušenosti z Keni, Ugandy nebo Zimbabwe ukazují, že pokud se podaří zajistit dostatečné množství kondomů (a přesvědčit muže, aby je neodmítali), epidemii je možno zastavit. Ročně se mezi muže celého světa dostane 6-9 miliard kondomů, potřeba by jich však bylo nejméně 13 miliard.
V řadě zemí panují vůči kondomům silné předsudky. Lidé je odmítají, protože si je spojují pouze s nevěrou a s prostitucí.

VE JMÉNU VÍRY


Proti kondomům vystupují četní náboženští představitelé. V Somálsku například vládnoucí muslimové v roce 2003 postavili prodej a použití kondomů mimo zákon. Podle křesťanů kondomy přispívají ke střídání partnerů a k lehkomyslnosti v sexuálním životě. Na oficiálních stránkách Vatikánu se můžete dočíst stanovisko katolických biskupů z jihoafrických zemí: „Používání kondomů je v rozporu s lidskou důstojností.
Kondomy mění krásný akt lásky v sobecké hledání rozkoše. Nezajišťují ochranu proti HIV/AIDS, a dokonce mohou být jedním z hlavních důvodů šíření HIV, protože snižují sebeovládání a vzájemný respekt." V Keni se z popudu kněží kondomy veřejně pálily a s jejich používáním nesouhlasí ani papež Benedikt XVI.

NEBEZPEČNÉ IDEÁLY


Značná část lidí se ve svém sexuálním životě bude vždy chovat nezodpovědně a krásné řeči o věrnosti a zdrženlivosti je nepředělají. Trvat na tom, že epidemii AIDS zastaví pouze věrnost jednomu partnerovi, je bláhové a nebezpečné. Miliony lidí zbytečně zemřou, protože jim nikdo včas neřekl, jak se mohou před nákazou chránit.
Pravda, ne všichni křesťané kondomy odmítají. Někteří duchovní je ve srovnání s epidemií AIDS považují za „menší ze dvou zel" a snahám o jejich používání nebrání. Uvědomují si, že jakmile jde o lidské zdraví a životy, musí jít ideály stranou.

TVRDOHLAVÝ PREZIDENT


Toto poznání zatím schází americkému prezidentovi. George Bush v roce 2003 přislíbil vynaložit během pěti let na boj proti AIDS patnáct miliard dolarů. Země, které mají o pomoc zájem, však ve svých plánech musí klást důraz na sexuální zdrženlivost, a nikoli na dostupnost kondomů pro všechny potřebné.
Kondomy mají být určeny nanejvýš pro prostitutky a narkomany.
Bush za to sklízí kritiku zdravotníků z celého světa. Lidé bojující se zhoršující se epidemií AIDS v Indii loni v prosinci označili americkou taktiku přímo za katastrofu. Brazílie oznámila, že raději odmítne 40 milionů dolarů americké pomoci, než by se řídila požadavky USA.
Místo toho hodlá letos z vlastních zdrojů zaplatit a rozdat miliardu kondomů. Peter Piot, ředitel organizace UNAIDS, pracující pod záštitou OSN, to pro britský deník Guardian vyjádřil stručně: „Víme, že kondomy zachraňují životy, a na řeči o morálce nemáme čas."
Příště: Homosexualita




Výroba kondomů


Kondomy se vyrábějí z latexu (přírodního kaučuku) - mléčné tekutiny získávané ze stromu jménem kaučukovník brazilský. Do latexové lázně se noří skleněné formy, na nichž se vytvoří tenounký film. Formy potom putují do pece, v níž latex tzv. vulkanizuje - mění se v pružnou, odolnou hmotu. Záruka nepropustnosti

Každý kondom je elektronicky testován: na kovovém nosiči je vystaven silnému napětí a zkouší se, zda jím neprochází proud. Tak lze odhalit i mikroskopické dírky a trhliny. Náhodně vybrané kondomy jsou vystaveny dalším testům. Napouští se do nich vzduch, dokud neprasknou. Musí pojmout alespoň 18 litrů vzduchu, běžně se do nich vejde 30 až 40 litrů. Do dalších kondomů je napuštěna voda a zjišťuje se, zda někudy neuniká. Kondomy jsou testovány i po umělém „zestárnutí“. Tím je zajištěno, že neztratí svou funkčnost po celou dobu své několikaleté záruční doby. Historie kondomů

1000 let př. n. l.

V Egyptě se používaly plátěné kondomy. Příliš účinné pravděpodobně nebyly.

1564

Italský lékař Gabrielle Fallopius tvrdil, že jím navržené kondomy z lněného plátna ochránily 1100 mužů před syfilidou.
až do 19. století se používala střívka ovcí či koz, rybí měchýře, v Číně naolejovaný hedvábný papír, v Japonsku jemná kůže...

1844

Objev vulkanizace umožnil výrobu kondomů z přírodního latexu. Byly však stále příliš drahé.

30. léta 20. století

Začala levná masová výroba latexových kondomů.

50. léta

Kondom dostal “čepičku k zachycení spermatu.

60. léta

Éra hnutí hippies, studentských bouří a kultu volné lásky kondomu nepřála. Kdo by tehdy myslel na bezpečný sex?

80. léta

Vypukla epidemie AIDS. Kondom se vrátil na výsluní v roli nejspolehlivější ochrany před smrtícím virem.

1992

Na trhu se objevil první ženský kondom.

1994

Kondomy z polyuretanu vyřešily problém lidí, kteří jsou na latex alergičtí.

Na okraj

* Stěna kondomu je 0,06-0,08 mm silná. Museli byste položit sedm kondomů na sebe, abyste získali vrstvu silnou jeden milimetr.
* Američtí vojáci nasazovali kondom na hlavně pušek M16 a chránili je tak před korozí. Britské elitní jednotky SAS zase používají kondom jako nouzový zásobník na vodu.
* Kondom si jako „pracovní nástroj“ oblíbili i pašeráci drog. Stačí spolknout kondom naplněný třeba kokainem a hurá na letiště.
* České kondomy patří minulosti.
Donedávna je vyráběla firma Vulkan z Hrádku nad Nisou. Nyní jsou kondomy značky Primeros vyráběny v cizině a v ČR se pouze balí.

Lidé žijící s HIV/AIDS v roce 2005 40,3 milionu
Lidé nově nakažení v roce 2005 4,9 milionu
Úmrtí na AIDS v roce 2005 3,1 milionu

Severní Amerika
1,2 milionu
43 000
18 000

Karibik
300 000
30 000
24 000

západní Evropa
720 000
22 000
12 000

východní Evropa
a střední Asie
1,6 milionu
270 000
62 000

Jižní Amerika
1,8 milionu
200 000
66 000

země jižně od Sahary
25,8 milionu
3,2 milionu
2,4 milionu

Blízký východ
a střední Afrika
510 000
67 000
58 000

Oceánie
74 000
8 200
3 600

Asie
8,3 milionu
1,1 milionu
521 000