Jak poznáte jaro? Medvědi vědí, aspoň v Zoo Chleby

Jak poznáte jaro? Medvědi vědí, aspoň v Zoo Chleby
Sdílej
 
Již od roku 2018 chová Zoo Chleby medvědy ušaté. V současné době tu žijí tři jedinci – samice Angara, samec Balu a jejich dcera Míša. Letos pošesté strávili zimu v zimním spánku. Jeho délka a čas, kdy se probouzejí, je dobrou předpovědí, jestli už přišlo jaro a jak se bude nadále vyvíjet počasí.

Trojice chlebských medvědů ušatých (Ursus thibetanus) se k zimnímu odpočinku uložila už na sklonku října. A na přelomu února a března se medvědi začali postupně probouzet. Ve svých brlozích tak strávili celou třetinu roku. To je výrazný rozdíl oproti předchozímu roku, kdy kvůli nezvykle vysokým prosincovým teplotám zimovali pouze dva měsíce.

Medvědi se musí pořádně vykrmit

Příprava na zimní odpočinek vyžaduje od chovatelů vytvoření podmínek blízkých přirozenému rytmu přírody, což zahrnuje zásadní úpravy v medvědím jídelníčku. Během léta si medvědi pochutnávají na zelenině, ovoci, trávě, listech, semenech a doplňkově dostávají mléčné výrobky, menší množství masa a oblíbené králičí kůže.

Balu ještě dospává a čeká, až bude tepleji •  zoo chleby

Díky bohaté letní stravě si medvědi vytvoří dostatečné tukové zásoby. S příchodem podzimu chovatelé krmnou dávku postupně snižují, a jakmile jsou medvědi připraveni na spánek, přestanou je krmit úplně.

Megabrloh v bedně

Velké přípravy se týkají také prostoru, kde medvědi zimu přečkají. V přírodě si hledají vhodné úkryty zajišťující bezpečí i ochranu před počasím – skalní převisy, jeskyně, prostory pod kořeny velkých stromů, či vývraty. V zoo jsou brlohy vytvořené uměle, jedná se o velké bedny umístěné v pavilonu.

Míša je prvním medvídětem narozeným v Zoo Chleby •  zoo chleby

Letošní zimování bylo pro chovatele ze velkou výzvou, protože chystali společný brloh pro Angaru a Míšu, která už je téměř stejně velká, jako její matka.

„Museli jsme postavit bednu přiměřeně velkou, aby se do ní obě medvědice pohodlně vešly a nemohly ji zničit nebo přesunout, a zároveň takovou, abychom my sami s ní mohli manipulovat. Nakonec byla tak bytelná, že jsme s ní ani v pěti lidech nepohnuli, ale medvědicím se zamlouvala,“ přiblížil jednu z těžkostí zimování Jaroslav Dufek.

Dokud nebude hezky, medvědi nevylezou

Přestože jsou medvědi ušatí nejakčnějším druhem ze všech medvědů, jejich návrat do běžného života je pomalý. „Medvědy už pouštíme do výběhu, jsou ale dny, kdy se jim ven vůbec nechce. Necháváme to na nich a dopřáváme jim klid. Návštěvníci si tak na jejich řádění musí ještě počkat,“ doplnila Karolina Dufková ze ZOO Chleby.

Medvědi maso nejedí: Vyvážená pestrá strava vyhrává

Medvědi maso nejedí: Vyvážená pestrá strava vyhrává

Kdy začíná jaro? Zaleží na tom, jaké…

Kdy začíná jaro? Zaleží na tom, jaké…

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo