Medvědi maso nejedí: Vyvážená pestrá strava vyhrává

Medvědi maso nejedí: Vyvážená pestrá strava vyhrává
Sdílej
 
Medvědi jsou šelmy. A proto by se měli živit masem. Jenže jak se ukazuje, masitá strava jim moc nesvědčí. Ano! Medvědi maso nejedí. Vyvážená pestrá strava u nich vyhrává.

Z předpokladu, že se medvědi jakožto šelmy živí hlavně masem, celé roky vycházejí zoologické zahrady, v nichž jsou medvědi jednou z hlavních atrakcí. Ať už ti hnědí, lední nebo třeba vzácné pandy velké. V krmné dávce všech (s výjimkou bambusožravých pand) převažuje maso. Stejně jako v krmné dávce koček nebo vlků. Přesto se medvědům v zajetí příliš nedaří.

Potrava medvědů

Nedávno proto vědci rozebrali složení potravy medvědů v celé řadě zoologických zahrad a srovnali ho se složením potravy jejich divokých příbuzných. V prvním výzkumu sledovali medvědy lední a hnědé, ve druhém pandy velké a medvědy pyskaté. Zaměřili se přitom na tři hlavní živiny: bílkoviny (převládající složky masité stravy), sacharidy (cukry) – a to jak složité, jako je celulóza a škrob, tak jednoduché rozpustné cukry, a konečně tuky.

Video se připravuje ...

Zvídavý medvěd narazil v lese na ztracené GoPro a natočil krátké video. Nálezce kamery se pak nestačil divit • Zdroj: Facebook @dschilt

Nemoci z masa

Už v prvním výzkumu vědci zjistili, že lední medvědi chovaní v zoologických zahradách předčasně umírají na nemoci žlučníku, jater nebo ledvin. Tyto orgány trpí záněty při dlouhodobém krmení stejnou masitou stravou, jakou dostávají kočky. Přestože se v přírodě lední medvědi živí převážně tulením masem, ukázalo se, že v jejich přirozené stravě je poměr tuku a bílkovin opačný než u koček. Z ulovených tuleňů konzumují především podkožní tuk, zatímco čistou svalovinu jen v omezeném množství.

Medvěd lední (Ursus maritimus) je zdatným lovcem tuleňů, konzumuje z nich ale především tuk •  iStock.com

Maso s přílohou

K podobným výsledkům došli vědci při sledování medvědů grizzly. V době tahu lososů se zdá, že medvědi nemusí dělat nic jiného, než čekat, až jim ryby samy skočí do tlamy. Ale po rybích (tj. masitých) hodech vyrážejí do tundry, kde spásají množství brusinek a dalších lesních bobulí. Stravu bohatou na tuky a bílkoviny tak doplní stravou obsahující sacharidy. Je to stejné, jako když si na talíři ozdobíme plátek masa zeleninovou oblohou.

Panda velká (Ailuropoda melanoleuca) dává přednost bambusovým stonkům tvořeným celulózou před listím plným bílkovin •  iStock.com

Dřevnaté stonky

V navazujícím výzkumu se vědci zaměřili na složení potravy pand velkých a medvědů pyskatých. Předkládali jim pestrou nabídku stravy v neomezeném množství a sledovali, čemu budou dávat přednost. A protože v bambusech obsahují bílkoviny šťavnaté listy, předpokládali, že pandy budou dávat přednost právě jim. K jejich překvapení však až v 98 % upřednostňovaly dřevnaté stonky bohaté na celulózu. Že jim strava bez bílkovin vyhovuje, potvrzují pandy chované v čínských zoo, kde se právě při této dietě úspěšně množí.

Silné zakřivené drápy na předních nohou slouží medvědu pyskatému (Melursus ursinus) k rozbíjení termitích hnízd •  Profimedia.cz

Vítězné avokádo

Snad nejproblematičtějším druhem chovaným v zoo jsou medvědi pyskatí, kteří předčasně umírají na rakovinu žlučníku a jater. Aby zjistili, kde je chyba, předložili vědci pokusným jedincům jablka, pečené batáty, syrovátku a avokádo. A sledovali, co si vyberou. Medvědi opovrhli jablky, ochutnali batáty, zato avokádo s vysokým obsahem tuku tvořilo 88 % jejich stravy. Podobný obsah tuku a bílkovin má i jejich přirozená kořist, mravenci a termiti. Medvědi pyskatí jsou tak mezi ostatními medvědy výjimkou, dávají přednost stravě s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuku a bílkovin.

Masožravý předek:

Poslední společný předek medvědů byl čistý masožravec. Od něj se linie vedoucí k dnešním medvědům oddělila před téměř 48 miliony lety. Během následujících let se rozdělili na současných osm druhů a změnili jídelníček. Vědci se domnívají, že přechod na stravu s nízkým obsahem bílkovin byl pro vývoj medvědovitých šelem klíčový – umožnil jim vyhnout se konkurenci s jinými čistě masožravými šelmami.

500 tisíc let vegetariánství: Medvědi o mase nevědí

500 tisíc let vegetariánství: Medvědi o mase nevědí

Lední medvědi: Nesnadný život v bílé pustině

Lední medvědi: Nesnadný život v bílé pustině

Ostrov bílých medvědů: Lední medvěd není sám

Ostrov bílých medvědů: Lední medvěd není sám

 

Články odjinud