Novinky z ABC: Kolo z plastového odpadu, medvědovitý pes, žraloci ve městech

Novinky z ABC: Kolo z plastového odpadu, medvědovitý pes, žraloci ve městech
Sdílej
 
Nezničitelné kolo vzniklo z plastových odpadků. Objev velkého predátora, o kterém až dosud nikdo neměl tušení. Žraloci ve městech. A červi, co žerou plasty! Přečtěte si novinky z časopisu ABC.

Novinky z časopisu ABC č. 14/2022:

Nezničitelné kolo z odpadků

Zahlcení světa plastovým odpadem je enormní. V Nizozemsku vznikl další nápad, jak plast využít. Firma MTRL chce z recyklovaného plastu vyrábět celoplastové jízdní kolo do města igus:bike. Ke spolupráci si přizvala odborníky, kteří s plasty pracují už přes půl století. Díky tomu vyvinula kolo, jehož rám, ráfky i vidlice jsou z plastu. Celkově je kolo z více než 90 % tvořeno plastovými komponenty. Cílem je dosáhnout 100 %. Současný prototyp využije asi 16 kg plastových odpadů.

V prodeji má být igus:bike na konci roku za cenu kolem 35 000 korun •  MTRL

Medvědovitý pes z Pyrenejí

Zkamenělá dolní čelist z okraje Pyrenejí v jihozápadní Francii ukázala, že před 12 miliony lety žil v Evropě velký predátor, o kterém až dosud nikdo neměl tušení. Vážil asi 200 kg a jeho rekonstrukce vypadá, jako kdyby se velký pes zkřížil s medvědem. Což není náhoda – Tartarocyon cazanavei, jak byl pojmenován, patří do čeledi Amphicyonidae, které se česky říká „medvědovití psi“ a která je příbuzná jak psovitým, tak medvědovitým šelmám.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud