Novinky z ABC: Dinosaurus Meraxes z rodu draka a ozdoby z lidských kostí

Novinky z ABC: Dinosaurus Meraxes z rodu draka a ozdoby z lidských kostí
Sdílej
 
Nově popsaný dinosaurus Meraxes „pochází" rodu draka. Ruský objev ozdob z lidských kostí vyvolává mnoho otázek. Sluncem pražené chilli papričky by mohly být ekologičtější... Novinky a zajímavosti z ABC!

Novinky z ABC č. 16/2022:

Dinosaurus Meraxes

Jeho jméno zní moc hezky – až moc hezky na latinské jméno dinosaura. Důvod je jednoduchý, nově popsaný teropod z Argentiny dostal jméno podle draka z knižní fantasy Píseň ohně a ledu. Meraxes gigas měřil asi 11 metrů, měl mohutnou lebku a drobné přední končetiny. Stavba jeho těla tedy nápadně připomíná tyranosaura. Blízce příbuzní si však nebyli, Meraxes totiž patří do čeledi karcharodontosauridů.

Fakt, že oba predátoři měli tak podobnou stavbu těla, naznačuje, že kratičké „ruce“, kterými si dinosaurus ani nedosáhl do tlamy, byly z nějakého důvodu důležité. Samec jimi mohl například přidržovat samici při páření, obě pohlaví je také mohla využívat při vstávání ze země po pádu.


Ozdoby z lidských kostí

Olenij ostrov na Oněžském jezeře v severozápadním Rusku je známý rozsáhlým pohřebištěm z doby kamenné. Během vykopávek bylo odkryto 177 hrobů, v nichž archeologové našli velké množství ozdob ze zvířecích kostí a zubů, zejména losích. Pravděpodobně byly našity na oděv tak, aby při tanci rytmicky chřestily.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud