Novinky z ABC: Nová planetka ohrožuje Zemi

Novinky z ABC: Nová planetka ohrožuje Zemi
Sdílej
 
Nově objevená planetka 2022 AP7 by v budoucnu mohla ohrozit Zemi. Mládě břehouše rudého překonalo rekord v nejdelším nepřetržitém letu přes Tichý oceán. Mozkové buňky si zahrály Pong. Lidé a neandrtálci žili bok po boku... čtěte novinky z časopisu ABC.

Novinky z časopisu ABC č. 24/2022:

Ohrožení jménem 2022 AP7

Astronomové upřesnili velikost nově objevené planetky – ta je dle všeho největší nově objevenou za posledních 8 let. Těleso pojmenované 2022 AP7 má rozměry mezi 1,1 až 2,3 kilometru a pohybuje se na potenciálně rizikové dráze. Momentálně Zemi nijak neohrožuje, ale v horizontu příštích staletí si lze představit situaci, kdy by se 2022 AP7 mohl dostat na kolizní kurz s naší domovinou.

Odhaduje se, že takto velkých objektů zbývá v okolí dráhy Země už jen minimum – díky nově vylepšenému teleskopu Víctora M. Blanca v Chile jejich katalogizace postupně dále snižuje množství neznámých rizikových planetek.

Tichomořský rekordman

Sotva, co se rozkoukalo, překonalo mládě břehouše rudého (Limosa lapponica) dosavadní rekord v nejdelším nepřetržitém letu přes Tichý oceán. Oznámili to pracovníci stanice monitorující ptactvo na Novém Zélandu. Břehouš rudý, který patří mezi bahňáky, migruje během zimy ze severní polokoule do polokoule jižní. Dané pětiměsíční mládě, označené satelitní značkou na Aljašce, odstartovalo ze severu na 13. října – aby následně mávalo křídly bez zastavení po 295 hodin (víc jak 11 dní), a nakonec na 25. října přistálo jižně od Austrálie v Tasmánii. Překonalo při tom vzdálenost 13 575 kilometrů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud