Malé, ale nebezpečné: Planetky s mířidly

Malé, ale nebezpečné: Planetky s mířidly
Sdílej
 
Asteroidy neboli planetky mají velikost od několika metrů až po stovky kilometrů. Mohou narazit do naší planety?

 

 

Planetky jsou pro lidskou civilizaci nebezpečné. Střetnutí Země s objektem o velikosti několika kilometrů by způsobilo globální katastrofu, proti které se dnes nedokážeme účinně bránit. Nemusíte se ale bát. Velké planetky astronomové permanentně sledují a víme, že nejsou na kolizním kurzu s naší planetou. Větší nebezpečí představují menší tělesa, o kterých často ani nevíme – a pak se divíme. Například v únoru 2013 explodoval nad Ruskem asteroid, který měl při kontaktu s atmosférou pouhých 15 metrů v průměru. Tlaková vlna exploze však rozbíjela okna a zranila několik lidí.

Bruce Willis raději ne! •  NASA

Spásný pohyb

V dalekohledu vypadá planetka stejně jako hvězda. Na rozdíl od skutečných hvězd se však pohybuje. Stačí tedy porovnat několik snímků oblohy z několika desítek minut a najít body, které se oproti ostatním pohnuly. S největší pravděpodobností jde o planetky. V tu chvíli začíná pozorování i prohledávání starších snímků, aby mohla být určena jejich dráha. Planetky dnes hledají automatické dalekohledy, které každou noc pročesávají oblohu a chrlí velké množství dat. Hlavním cílem je nalezení planetek, které mohou ohrozit Zemi. Astronomové takových planetek znají přes 1500 a označují je zkratkou potenciálně nebezpečný asteroid (v angličtině PHA).

Průvodce Sluneční soustavou: Planetky a trpasličí planety

Průvodce Sluneční soustavou: Planetky a trpasličí planety

Mezi planetami

Mnoho planetek se nachází v bezpečné vzdálenosti v takzvaném hlavním pásu mezi drahami Marsu a Jupiteru. Je tam i ta největší s průměrem kolem 1000 km, která se jmenuje Ceres. Je to první planetka, která byla objevena, a to přesně první noc devatenáctého století. To se dobře pamatuje, ne? Planetku Ceres nyní zkoumá americká sonda Dawn. V kráterech na jejím povrchu našla jasně zářící bílé skvrny. Pravděpodobně se jedná o odhalený led. Další planetky se nacházejí za dráhou Neptunu nebo třeba na stejné oběžné dráze jako Jupiter – jen asi 60 stupňů před ním a za ním. Říká se jim Trojané.

Bruce Willise raději ne

Pokud bychom našli planetku, která na nás míří, jaké možnosti bychom měli srážce zabránit? Špatná zpráva: žádné. V amerických filmech, třeba v Armageddonu na povrchu přistane statečná posádka a problémovou planetku vyhodí do vzduchu (či spíše do kosmu) jadernou bombou. To ale není dobrý nápad! Mohlo by se stát, že z jednoho tělesa uděláme několik menších, ale problém zůstane stejný. Lepší je planetku postupně odklonit z dráhy – například pomocí sond s iontovými motory, které pracují pomalu, ale dlouho. Vědci přišli kdysi i s odvážnějším nápadem, a to planetku natřít na bílo. Díky tomu by odrážela více světla, což může její dráhu změnit.

 

Více o planetách ve vesmíru:

 

 

Vesmírná záhada: Existuje druhá Země?

Vesmírná záhada: Existuje druhá Země?

Vypravte se na planetku Ceres

Vypravte se na planetku Ceres

Vesmírná záhada: Hvězdný zloděj planet

Vesmírná záhada: Hvězdný zloděj planet

Astronomové objevili první sopky na exoplanetě?

Astronomové objevili první sopky na exoplanetě?

Planety, které se nehýbou nebo jsou šišaté? Ano!

Planety, které se nehýbou nebo jsou šišaté? Ano!

Klíčová slova:
vesmir, asteroid, planety, hrozba, zachrana, opatreni
 

Články odjinud