Tajemství pod Noční hlídkou

Tajemství pod Noční hlídkou
Sdílej
 
Vědci odhalili tajemství ukryté pod Rembrandtovým slavným obrazem Noční hlídka. Archeologové zjistili, že neolitický život byl plný válek a násilí. A víte, že pěvci si (někdy) troufnou bojovat se sovami? Více prozradí novinky z ABC.

Novinky z ABC 4/2022:

Tajemství pod Noční hlídkou

Moderní věda umí odhalit nové skutečnosti i u důvěrně známých předmětů. Nejnověji to potvrdili výzkumníci z francouzské univerzity Paris-Saclay, kteří se zaměřili na Rembrandtovu malbu Noční hlídka z roku 1642. Analýza s využitím rentgenové fluorescence a práškové difrakce umožnila prozkoumat složení různých vrstev obrazu – včetně těch, které se nacházejí pod svrchní malbou.

Skica pod malbou Rembrandtovy noční hlídky •  Erik Karits

Vědci detekcí stop vápníku objevili podobu přípravné skicy, na které si Rembrandt načrtl podobu budoucího obrazu. Ve světlých pigmentech malby byla zjištěna přítomnost olovnatých sloučenin, jež zřejmě sloužily k urychlování schnutí v době probíhající malby. Poprvé od Rembrandtových dob tak víme více o detailech procesu malování v 17. století.

Neolitický život plný válek a násilí

Až 10 procent těl neolitických zemědělců neslo stopy zranění po zásahu lidmi vytvořenou zbraní. K této statistice dospěli vědci z Edinburské univerzity na základě studia víc jak 2300 ostatků z rozličných evropských archeologických nalezišť starých 4 000 až 8 000 let.

Zdá se, že rozvoj zemědělství se přinejmenším v Evropě nesl v duchu vzestupu konfliktů a válek mezi různými lidskými skupinami.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud