Novinky z ABC: Co hledají gorilí doktoři?

Novinky z ABC: Co hledají gorilí doktoři?
Sdílej
 
Co hledají gorilí doktoři? Španělská společnost Halo Space je další, která vás chce vzít na hranici vesmíru. Ábíčko a cosplay na Comic-Conu Junior! ABC přináší novinky a zajímavosti z přírody, vědy a techniky.

Novinky v časopisu ABC č. 23/2022:

Co hledají gorilí doktoři?

Gorila horská v africké rezervaci Virunga vytrhne ze země rostlinu divokého celeru. Důkladně ji rozžvýká, měkké části spolkne a ty příliš tvrdé nechá ležet na zemi. O pár sekund poté, co se gorila vzdálí, oslintané zbytky pečlivě seberou členové týmu, který si říká Gorilla Doctors.

Veterináři získávají vzorek slin •  Tierra Smiley Evans/UC Davis, Gorilla Doctors

Jsou to veterináři a znají každého jedince z ohroženého poddruhu goril horských (Gorilla beringei beringei), který přežívá v pralesích na sopečnatých svazích na hranicích Konga, Ugandy a Rwandy. Ze vzorků slin získávají „Gorilí doktoři“ informace o zdravotním stavu goril, zejména přítomnosti lidských virů, které jsou pro lidoopy často smrtelné. Je to nová metoda, díky níž se každé gorile může dostat personalizované zdravotní péče, která je ušitá na míru jejím potřebám.


Kosmická kapsle

Španělská společnost Halo Space je další, která vás chce vzít na hranici vesmíru v kulaté kapsli zavěšené pod obřím balonem. Tvar kapsle s panoramatickými okny, do níž se kromě pilota vejde osm turistů, umožní 360 stupňový výhled, což se při obdivování Země ze 40 kilometrové výšky jistě hodí.

Společnost Halo Space vás chce vzít na hranici vesmíru v kulaté kapsli zavěšené pod obřím balonem •  Profimedia.cz/Halo Space

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud