Štít z prachu na obranu Země před změnami klima

Štít z prachu na obranu Země před změnami klima
Sdílej
 
Jak zabránit oteplování vlivem klimatických měn i bez překopání naší civilizace? Vědci z Centra pro astrofyziku Harvardovy univerzity a Smithsonianu představují vizi štítu z lunárního prachu, který ochrání Zemi před Sluncem.

Novinky v ABC 5/2023:

Štít z prachu na obranu Země

Vidina změny klimatu straší ekology i ekonomy – možnost, že bychom mohli zabránit oteplování i bez překopání naší civilizace, je proto stále lákavější. Jednu z potenciálních možností tohoto přístupu představili vědci z Centra pro astrofyziku Harvardovy univerzity a Smithsonianu.

Jejich vize spočívá ve vytvoření prachového štítu mezi Zemí a Sluncem, který by mohl zachytit 1 až 2 procenta slunečního svitu dopadajícího na Zemi. To by mělo stačit k umazání vlivu našich skleníkových plynů.

Záběr z vědecké simulace prachového štítu •  Harvard, Smithsonian

Jako ekonomicky nejschůdnější řešení vidí výzkumníci vypouštění oblaku lunárního prachu z Měsíce. Za relativně nevelké náklady by tak bylo možné koupit civilizaci čas na vyřešení klimatické změny. Dlužno zmínit, že studie momentálně řešila jenom proveditelnost z hlediska nebeské mechaniky – nikoliv možné negativní jevy takového stínění či otázky etického rázu.

Nástroje již před 2,9 milionu let

Schopnosti moderních lidí často sahají jen tak daleko, jak dobré jsou i jejich nástroje. Jak daleko tento fenomén sahá, naznačuje nový objev z naleziště Nyayanga u jezera Victoria na území dnešní Keni. Paleontologové zde totiž objevili ostré kamenné nástroje, které zřejmě sloužily k porcování tehdejších hrochů a zpracovávání rostlin.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud