Velká odpadková skvrna žije!

Velká odpadková skvrna žije!
Sdílej
 
Vědci odhalili, že se na velké odpadkové skvrně v Tichém oceánu usídlilo překvapivé množství oceánských živočichů. Plastový odpad jim poskytuje životní prostor. Plus vesmírná stanice od Airbusu a další novinky z časopisu ABC.

Novinky v ABC:

Odpadky jako místo pro život

Odpadky plující Tichým oceánem vytvářejí takzvanou „velkou odpadkovou skvrnu“, která váží 80 000 tun a obsahuje téměř 2 biliony plastových částic. Vědci odhalili, že se na skvrně usídlilo překvapivé množství oceánských živočichů, třeba sasanky nebo malí krabi.

Nejnovější studie amerického Národního ústavu pro potraviny a zemědělství poznatky doplnila i o konkrétní analýzu přítomných druhů. Výzkumníci zjistili, že uvnitř odpadkové skvrny s úspěchem žijí nejen druhy vyskytující se na otevřeném oceánu, ale také živočichové žijící běžně při pobřeží.

Vědci identifikovali celkem 37 taxonů pobřežních bezobratlých, převážně západopacifického původu. Zdá se, že pobřežní druhy nyní kolonizují umělý „ostrov“ z odpadků a spoluvytvářejí zde nový ekosystém.

Oceány plné plastů: Dokážeme je vyčistit?

Oceány plné plastů: Dokážeme je vyčistit?

Vesmírná stanice od Airbusu

Životnost Mezinárodní vesmírné stanice se blíží svému limitu, stále častěji se proto mluví o jejím nástupci či nástupcích. Společnost Airbus na konci dubna představila vlastní vizi moderní vesmírné stanici, která disponuje třípodlažní konstrukcí vybavenou pohodlnými obytnými prostory a skleníkem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor

Ladislav Loukota

 

Články odjinud