Zahájení stavby fúzní rakety

Zahájení stavby fúzní rakety
Sdílej
 
Britská společnost Pulsar Fusion vyvíjí jadernou fúzní raketu, která by mohla ze Země na Saturn doletět za pouhé 2 roky namísto současných let deseti. Jak to jde? Čtěte novinky z ABC. Plus Drony místo insekticidů nebo snící chobotnice.

Novinky z ABC:

Zahájení stavby fúzní rakety

Britská společnost Pulsar Fusion více jak dekádu vyvíjí jadernou fúzní raketu, která by mohla ze Země na Saturn doletět za pouhé 2 roky namísto současných let deseti. Podle inženýrů budou plazmu vzniklou jadernou fúzí během letu vhánět magnety do trysky. Tím posune loď dopředu.

Koncept je stále v plenkách a řada odborníků si není jistá, zdali je naše chápání kontrolované jaderné fúze již dostatečné. Pulsar ale aktuálně v Anglii zahájil stavbu prototypu s cílem vytvořit statický model motoru pro testování v příštím roce. Na rok 2027 má Pulsar v plánu otestovat prototyp na oběžné dráze Země.

Rakety na jádro: Nová kapitola dobývání vesmíru

Rakety na jádro: Nová kapitola dobývání vesmíru

Drony namísto insekticidů

Při pěstování plodin ve sklenících mohou být velkým problémem drobní škůdci, společnost PATS proti nim však nyní vyvíjí novou zbraň – drobné drony inspirované netopýry. Stroje využívají speciální kamery k identifikaci škůdců a sledování jejich pohybu. Jakmile je škůdce detekován, dron je naveden na jeho dráhu letu a o zbytek se postarají vrtule.

Drony pojmenované jako PATS-X v současné době prochází závěrečným testováním na různých plodinách v Nizozemsku a Belgii. PATS si od nich slibuje jak efektivnější boj se škůdci, tak i snížení potřeby insekticidních postřiků.

Sní chobotnice o ovečkách?

Podle vědců z Okinawského institutu vědy a techniky a Washingtonské univerzity patří chobotnice mezi spáče, kteří mají sny. Výzkumníci k tomu došli studiem mozkové aktivity spících chobotnic, která se podobá spánkové REM fázi u lidí. Během tohoto „aktivního spánku“ chobotnici jasně blikají vzory, oči a chapadla sebou škubou a zrychluje se také dýchání.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud