Poplach!

Sdílej
 
"Zrada kamaráda mi zasadila těžkou ránu, z jeho slov mě zabolelo u srdce, zranilo mě to." Podobné výrazy většinou chápeme jen jako metaforu. Výzkum mozkové aktivity však naznačuje, že duševní a fyzická bolest k sobě mají blíž, než by se na první pohled zdálo.

"Zrada kamaráda mi zasadila těžkou ránu, z jeho slov mě zabolelo u srdce, zranilo mě to." Podobné výrazy většinou chápeme jen jako metaforu. Výzkum mozkové aktivity však naznačuje, že duševní a fyzická bolest k sobě mají blíž, než by se na první pohled zdálo.
Psychologové z University of California (USA) a Macquarie University v Sydney (Austrálie) připravili pokus, jímž se pokoušeli zjistit, co se děje v mozku člověka, od kterého se jeho okolí odvrátilo. Jako pokusné králíky využili své studenty, jimž během pokusu měřili pomocí funkční magnetické rezonance mozkovou aktivitu.

PŘIHRAJ!

Studenti hráli Cyberball - jednoduchou a po pravdě i nudnou počítačovou hru, kterou by asi sotva "pařili" jen tak pro zábavu. Ale co by pro své profesory neudělali! S dalšími dvěma hráči si na obrazovce monitoru házeli míčem, přičemž se vždy mohli rozhodnout, komu jej hodí. To bylo vše. Studenti si mysleli, že hrají proti kamarádům, ale ve skutečnosti oba spoluhráče ovládal počítač. Nejprve se student dozvěděl, že kvůli technickým problémům zatím hrát nemůže, a tak pouze sledoval hru svých virtuálních kolegů. Možnost hrát mu byla odepřena zradou techniky, nikoli člověka. Do druhého kola se konečně zapojil i on. Spokojeně si házel s ostatními, aniž tušil, že je jedinou lidskou bytostí ve hře. Ve třetím kole zpočátku vše probíhalo jako v kole druhém, ale po patnácti hodech se ničeho nic vykašlali a dál už si házeli pouze mezi sebou. Alespoň jemu to tak připadalo; ve skutečnosti se na něj vykašlal počítač. Vědci po celou dobu zaznamenávali, co se odstrčenému studentovi honí v hlavě.

MOZEK VNÍMÁ BOLEST

V prvním i třetím kole zaznamenala magnetická rezonance zvýšenou aktivitu v části mozkové kůry, která je aktivní i při pocitech fyzické bolesti. Bolest varuje, že něco není v pořádku; bez ní by si člověk nevšiml, že si o ostrý kámen rozsekl nohu, že se dotkl žhavých uhlíků... Taková nevšímavost by ho brzy stála život. Stejná oblast mozkové kůry je aktivní např. u matky, která právě zaslechla dětský pláč. "Tvé dítě je v nebezpečí!" bije mozek na poplach.
A nyní se tedy ukázalo, že stejně mozek reaguje i v jiných situacích souvisejících s narušením mezilidských vztahů. Ve třetím kole (na rozdíl od kola prvního, které hráč vědomě nevnímal jako krizi vztahů s okolím) se v mozku probudila ještě jedna oblast, spojená s přemýšlením o emocích a se sebekontrolou. Obvykle tlumí nepříjemné pocity z fyzické bolesti, tentokrát potlačovala bolest z nevšímavosti spoluhráčů. Jakmile zkrátka člověk vezme na vědomí, že něco není v pořádku, bolest se zmírní, aby se mohl soustředit na řešení vzniklé situace.

SAMOTA ZABÍJÍ

Pro naše dávné předky měly vztahy k druhým lidem klíčový význam. Nesmírně důležité jsou pochopitelně i dnes, ale v minulosti šlo přece jen o víc než o deprese z opuštěnosti. Šlo o život. Tím je možno vysvětlit, proč narušení vztahů s druhými vyvolává v mozku podobné pochody jako fyzická bolest. Matthew D. Lieberman, jeden z autorů výzkumu, tuto domněnku shrnuje: "Před 50 tisíci lety mohlo odloučení od skupiny vést ke smrti. Zřejmě proto se u nás vyvinula citlivost k čemukoli, co by nasvědčovalo tomu, že kontakt se skupinou ztrácíme. Automatický budíček pro nás může být signálem, abychom narušené vztahy obnovili, dříve než přijdeme k úrazu."

FUNKČNÍ MAGNETICKÁ REZONANCE

Tato metoda umí odhalit, které oblasti mozku jsou při různých činnostech aktivní. Dr. František Koukolík ji pro ABC před časem zjednodušeně popsal takto: Tam, kde se mozek namáhá, se zvýší krevní průtok; v tu chvíli se změní sycení krve kyslíkem. Přístroj (na obr.) tvořený silnými magnety tuto změnu rozliší, počítače ji zobrazí.

ZAHRAJTE SI TAKÉ

Cyberball si můžete stáhnout z www.psy.mq.edu.au/staff/kip/cyberball.htm (odkaz v dolní části stránky). Moc legrace si s ním sice neužijete, přesto si ho zkuste zahrát. Až vám spoluhráči přestanou přihrávat, vězte, že se vám v mozku odehrává totéž co účastníkům pokusu v prvním kole hry.