Úspěšná exploze vytištěné rakety

Úspěšná exploze vytištěné rakety
Sdílej
 
3D tisk má podle představ inženýrů značně zjednodušit a zlevnit konstrukci vesmírných raket. První taková se jmenovala Terran a po startu nedosála oběžné dráhy, expoldovala a zřítila se do oceánu. Ale prý to byl úspěch!

Novinky z ABC:

Úspěšná exploze vytištěné rakety

Společnost Relativity Space se 22. března pokusila o start první rakety Terran vytisknuté z 85 % na 3D tiskárně na oběžnou dráhu. 3D tisk má podle představ inženýrů značně zjednodušit a zlevnit konstrukci rakety – přesto vlivem selhání 2. stupně nosič nedosáhl oběžné dráhy a zřítil se do oceánu.

Navzdory selhání zástupci společnosti prohlásili, že start považují spíše za úspěšný. Nosič totiž přežil fázi nejvyššího mechanického namáhání vytištěné konstrukce, takzvaný Max-Q. To považují za důkaz, že jejich přístup ke snazší stavbě rakety kráčí správným směrem.

Největší 3D tiskárna bude stavět vesmírné lodě na jedno kliknutí

Největší 3D tiskárna bude stavět vesmírné lodě na jedno kliknutí

Železný a betonový Notre-Dame

Požár, který zachvátil před čtyřmi lety nejslavnější pařížskou katedrálu Notre-Dame, paradoxně přispěl k detailnějšímu poznání její konstrukce. Během opravných prací totiž archeologové z Univerzity Paříž VIII objevili důkazy železných spon, které vyztužily a spojily nejrůznější zdivo katedrály.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud