Ostrov Bardsey: Nejtemnější nebe v Evropě

Ostrov Bardsey: Nejtemnější nebe v Evropě
Sdílej
 
Nad malým velšským ostrovem Bardsey můžete vidět jednu z nejjasnějších nočních obloh na světě. Světelné znečištění tu dosahuje minima, takže je tady nejtemnější nebe v Evropě.

Pokud se podíváte na jasné noční nebe, uvidíte patrně Měsíc, planety a několik hvězd. Naši předkové ale viděli jinou oblohu, která byla posetá mnohem větším počtem hvězd a které dominoval dlouhý stříbřitý pás Mléčné dráhy.

Rozdíl není v tom, že by hvězd ve vesmíru ubylo, ale v naší moderní době. Noční obloha je přesvětlená rušivými světly měst - světelným smogem. Pokud chceme vidět noční oblohu takovou, jakou ji viděli naší předkové, musíme daleko od civilizace. Takových míst není mnoho a ještě méně je těch, které jsou dobře dostupné. Není proto divu, že jsou chráněné.

Bardsey: Ostrov krále Artuše

Na Zemi jsou různé oblasti, ve kterých se snažíme chránit místní ekosystém od ohrožených a vzácných rostlin až po živočichy. Existují ale také oblasti, ve kterých se chrání nebe. Odlehlý velšský ostrov Bardsey neboli Ynys Enlli byl nyní oficiálně uznán jako první rezervace tmavé oblohy v Evropě.

Ostrov je dlouhý asi 2,5 kilometru a nachází se kousek od poloostrova Llŷn v severním Walesu. Je známý jako „ostrov 20 000 svatých“ kvůli údajnému počtu hrobů a keltským nebo křesťanským klášterům, které zde byly založeny v 6. století. Podle některých lidí by se zde mohl nacházet i ostrov bájného krále Artuše. Počet obyvatel ostrova v průběhu staletí kolísal, ale dnes zde žije jen malá komunita, jejíž členové obdělávají půdu a loví ryby.

Mezinárodní svatyně tmavé oblohy

Na ostrově není elektřina, takže kromě drobných svítidel pohled na noční nebe nic neruší. Pevnina je sice blízko, ale světlo z ní odstiňují hory na ostrově, takže nejbližším větším zdrojem rušivého světla je 110 km vzdálené město Dublin. Jinými slovy: V noci je tu tma jako v pytli.

Bardsey by mohl být bájným ostrovem Avalon, na kterém našel věčný klid mýtický král Artuš (socha v Cornwallu •  Profimedia.cz

Bardsey dostal od Mezinárodní asociace tmavé oblohy oficiální certifikát „Mezinárodní svatyně tmavé oblohy“ (anglická zkratka IDSS). Podobných míst je nyní na světě 17, ale Bardsey je jediné místo v Evropě.

Na rozdíl od nižších kategorií oblastí tmavé oblohy jsou IDSS většinou velmi odlehlé. Neohrožují je tak blízké zdroje světla, na druhou stranu jsou obvykle špatně dostupné. Ostatní IDSS jsou především v USA, na Novém Zélandu, v Chile nebo v Jižní Africe.

Mezinárodní parky tmavé oblohy

Existují ale také oblasti s nižším „stupněm“. Na druhém místě jsou pro veřejnost dostupnější Mezinárodní parky tmavé oblohy, což jsou veřejně nebo soukromě vlastněné prostory, které zavádějí kvalitní venkovní osvětlení a poskytují programy tmavé oblohy pro návštěvníky. Dále pak existují Mezinárodní rezervace tmavé oblohy, což jsou rezervace, které se skládají z tmavé „jádrové“ zóny, která je obklopena obydlenými oblastmi.

Světelné znečištění roku 2015 (vlevo, viditelné na okrajích záběru) a po výměně pouličních lamp roku 2017 (dole) ve skotském městě Tomintoul •  NASA

České oblasti tmavé oblohy

V česku dnes existují tyto oblasti tmavé oblohy: 

  • Jizerská oblast tmavé oblohy (2009)

  • Beskydská oblast tmavé oblohy (2013)

  • Manětínská oblast tmavé oblohy (2014)

  • Podyjská oblast tmavé oblohy (2016, neoficiální)

Oblasti tmavé oblohy existují také u nás a jejich cílem je chránit konkrétní lokality před světelnými zdroji a upozornit na problematiku světelného smogu. Temné obloze totiž můžeme pomoci. Stačí, když budou světla svítit dolů a ne nahoru do nebe. V Česku je samozřejmě obtížné najít místo, kde je skutečná tma, protože ať už si vyberte jakékoliv místo u nás, k civilizaci a některému z měst je to vždy blízko.

Astronomické observatoře

Vědci si pro stavbu astronomických observatoří vybírají místa s nízkým světelným znečištěním, velkým počtem jasných nocí a nízkou vlhkostí vzduchu, protože vodní pára pohlcuje blízké infračervené záření, ve kterém některé dalekohledy pracují. Například Evropská jižní observatoř se nachází v horách v chilské poušti Atacama, což je jedno z nejsušších míst na světě, ve kterém prší opravdu jen výjimečně. Dnes tam vyrůstá vůbec největší dalekohled všech dob – ELT (Extrémně velký dalekohled).

Světelný smog: Nebe plné hvězd je vzácné

Světelný smog: Nebe plné hvězd je vzácné

Svět online: Nové možnosti sledování reality jsou na internetu

Svět online: Nové možnosti sledování reality jsou na internetu

Modré světlo útočí: Jak nás ovlivňuje záře z mobilů a počítačů

Modré světlo útočí: Jak nás ovlivňuje záře z mobilů a počítačů

 

Články odjinud