Zaostřeno na Titan: Měsíc s atmosférou

Zaostřeno na Titan: Měsíc s atmosférou
Sdílej
 
Astronomové se radují: vesmírný dalekohled Jamese Webba zaostřil a pořídil detailní snímky Saturnova měsíce Titan. V jeho atmosféře objevil mraky.

Merkur a Venuše nemají žádný, Země má jeden, Mars dva a vnější planety jich mají hodně. Řeč je o měsících planet. Některé jsou jen malými balvany, jiné mohou mít hluboko pod povrchem oceán kapalné vody.

Jedním z největších a nejzajímavějších ve Sluneční soustavě je měsíc Saturnu Titan. V mnoha ohledech je podobný planetám a dokonce i Zemi. Není divu, že se na něj podíval i vesmírný dalekohled Jamase Webba (JWST).

Snímky Titanu

Webbův dalekohled byl sice postaven především pro průzkum vzdáleného vesmíru, ale vědci ho využívají také pro pozorování těles Sluneční soustavy. Dalekohled je velmi výkonný a pracuje v infračerveném spektru, takže vesmír vidí poněkud jinak než třeba Hubble nebo pozemské dalekohledy. Na snímcích pořízených začátkem listopadu JWST objevil v atmosféře Titanu mraky.

Video se připravuje ...

První fotky pořízené Vesmírným dalekohledem Jamese Webba • Zdroj: NASA

Mraky na Titanu

Titan je jediným měsícem ve Sluneční soustavě s hustou atmosférou, která se skládá převážně z dusíku. Studium mraků pomáhá vědcům pochopit, jak atmosféra Titanu funguje a proč vůbec atmosféru má. Mraky také potvrzují platnost klimatických modelů. JWST objevil mraky na severní polokouli, což vědce nepřekvapilo. Na severní polokouli Titanu je nyní léto, což je roční období, ve kterém byly mraky pozorovány už dříve.

Měsíc pod oblaky

Kromě mraků byly na fotografiích Saturnova měsíce Titanu z teleskopu pozorovány i některé povrchové útvary. Spatřit je není jednoduché. Atmosféra Titanu není průhledná, takže podrobný průzkum povrchu je stejně jako u Venuše možný jen pomoci radaru, který dokáže povrch „ohmatat“. Titan je ale mnohem dál než Venuše, takže podrobný průzkum mohou provést jen kosmické sondy.

Vlevo je snímek Titanu přes filtr citlivý na spodní atmosféru. Vpravo je složený snímek z fotografií přes různé filtry •  ESA, CSA, STSCL, NORTHROP GRUMMAN,LEIJURV / WIKIPEDIA, NASA/Harlen Capen/Johns Hopkins APL/Steve Gribben/JPL-CALTECH/ASI/USGS

Rozsáhlá atmosféra

JWST by měl Titan pozorovat znovu letos v květnu nebo červnu, což samozřejmě nestačí. Aby vědci skutečně pochopili, jak funguje atmosféra Titanu, potřebují více snímků, aby viděli, jak mraky mění svůj tvar. Kromě JWST proto mraky pozoroval o několik dní později Keckův dalekohled.

Ten najdete na havajské vyhaslé sopce Mauna Kea. Jde o dva stejné Keckovy dalekohledy. S průměrem zrcadla 10 metrů patří mezi největší dalekohledy světa. Keckův dalekohled pozorovat Titan pár dní po JWST a zjistil, že mraky byly v atmosféře měsíce stále přítomny, a to na stejném místě, ale změnily tvar.

Dron Dragonfly na Titan:

Titan lze zkoumat mnoha způsoby. Sonda okolo něj může prolétávat. V letech 2004 až 2017 tímto způsobem zkoumala Titan sonda Cassini. Můžeme také vyslat sondu do jeho atmosféry nebo na povrch. Na Titanu jsou jezera a řeky, ve kterých je metan a etan. Vědci proto zvažují také stavbu ponorky.

Ještě předtím by se do atmosféry Titanu měl vydat dron Dragonfly. Speciální dron bude mít délku 3,5 metru a do „vzduchu“ ho dostanou čtyři páry rotorů. V laboratoři už proběhl test souosé dvojice rotorů, který měl především ověřit platnost počítačových modelů v různých situacích (klesání, stoupání apod.). Dragonfly má odstartovat v roce 2027 a na Titan dorazit v roce 2034.

Dobýváme vesmír: NASA pošle dron do atmosféry Saturnova měsíce Titan

Dobýváme vesmír: NASA pošle dron do atmosféry Saturnova měsíce Titan

Titan jako obří čerpací stanice? Nejdříve tam pošleme ponorku!

Titan jako obří čerpací stanice? Nejdříve tam pošleme ponorku!

Průvodce Sluneční soustavou: Král prstenců Saturn

Průvodce Sluneční soustavou: Král prstenců Saturn

 

Články odjinud