Koupání v kosmu? Vždy v pantoflích!

Koupání v kosmu? Vždy v pantoflích!
Sdílej
 
Američan spotřebuje denně asi 300 litrů vody, na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) má každý člen posádky necelých šest litrů. Jak se myjí astronauti? Hygiena ve vesmíru probíhá vždy v pantoflích!

Jak vypadá typický den v kosmické koupelně na Mezinárodní vesmírné stanici? Nejprve vsunete nohy do pantoflí připevněných napevno k podlaze. Díky tomu máte volné ruce, zároveň se udržíte na jednom místě a nebudete poletovat v prostoru.

Pro čištění zubů použijete samozřejmě pastu, ale tahle nepění a můžete ji bez obav spolknout. Na ruce a obličej nanesete mýdlo, které není nutné oplachovat. Stačí použít mokrý ubrousek s antibakteriální látkou. Pak přijde na řadu holení. Muži i ženy mají k dispozici strojek s odsáváním vlasů, vousů a  chloupků.

A když vám něco spadne do oka? Můžete si oči opláchnout zařízením, které připomíná potápěčské brýle. Voda proudí k víčkům tenkou hadičkou a množství kapaliny regulujete pomocí kohoutku.

Video se připravuje ...

Jak se myjí vlasy na Mezinárodní vesmírné stanici ISS • Zdroj: NASA Video/YouTube

Sprcha na ISS? Ve „skříni“!

Pokud je pobyt na ISS delší než měsíc můžete používat sprchu. Vstoupíte do „skříně“ s vodotěsným vchodem a nohy opět vsunete do stabilně připevněných pantoflí. Máte volné ruce, můžete se tedy namydlit a pak se opláchnout v proudu tlakové vody stříkající od stropu.

Její teplotu lze nastavit podle libost v rozmezí 29 až 46 stupňů Celsia. Limitované je však množství vody, dávkovací zařízení vám poskytne maximálně 2,72 litru. Volně poletující kapalina se nasává otvorem v podlaze a přes filtr směřuje do sběrného pytle.

Podobně fungovala v 70. letech na americké stanici Skylab a ruské stanici Saljut sprcha sestávající ze dvou kruhů spojených plastovým závěsem s vodotěsným zipem. 

Nová verze „vesmírného záchodu“ v testovací hale NASA •  NASA, ESA, Wikipedia

Toaleta na vesmírné stanici

K ranní hygieně patří také toaleta. Poletující ovoce nebo levitující člen posádky jsou často námětem zábavných videí z ISS. Ovšem na toaletě by stav beztíže zas takovou legraci nevyvolával, gravitaci proto nahrazuje hodně výkonný vysavač a stabilitu opět udržujete pomocí pantoflí. Na ISS se čurá do trychtýře s nástavci pro muže a pro ženy, ten je hadicí připojený k odsávacímu zařízení.

Složitější je použití záchodové mísy. Její otvor má průměr 15 centimetrů, astronauti tedy ještě před startem do vesmíru trénují co nejpřesnější usednutí na cíl. V otvoru je plastový sáček připevněný pružným lemem na okraj mísy, po naplnění ho uzavřete a na přechodnou dobu uložíte do kontejneru.

Jak se recykluje moč na Mezinárodní vesmírné stanici ISS •  NASA, ESA, Wikipedia

Nový záchod na Měsíc i na Mars

Od doby, kdy astronauti vykonávali potřebu do plenkových kalhotek nebo nepromokavých pytlíků, které si lepkavou manžetou připevňovali k pozadí, se už hodně změnilo, přesto je návštěva záchodu i dnes asi nejhorším zážitkem z pobytu v kosmu.

Na Mezinárodní vesmírné stanici používali od roku 2008 ruskou toaletu za 19 milionů dolarů. Dokáže recyklovat devět litrů směsi moči a splachovací vody denně, tedy množství jaké vyprodukuje šestičlenná posádka. Směs projde sadou filtrů, až získá kvalitu pitné vody. Fekálie se ve vakuu zredukují, teplem vysuší a poté odloží do kontejneru, ten je po naplnění vyslán do zemské atmosféry, kde shoří.

Od října 2020 je na Mezinárodní vesmírné stanici nový typ toalety pohodlnější pro ženy. Záchod za 23 milionů dolarů vyvinula NASA a předpokládá se jeho použití při cestě na Měsíc a na Mars

Orbitální stanice: Vesmírné přístavy existují už 50 let

Orbitální stanice: Vesmírné přístavy existují už 50 let

Vesmírný bufet: Co se jí na vesmírné stanici?

Vesmírný bufet: Co se jí na vesmírné stanici?

Vesmírné tankery: Benzínka na oběžné dráze

Vesmírné tankery: Benzínka na oběžné dráze

 

Články odjinud