Vesmír v roce 2023: Všichni chtějí do kosmu

Vesmír v roce 2023: Všichni chtějí do kosmu
Sdílej
 
Starty nových raket, soukromé sondy na Měsíci i návrat vzorků z planetky. Přečtěte si, co nás čeká letos v kosmonautice a jak bude vypadat vesmír v roce 2023.

Letošní rok bude ve znamení premiér několika vesmírných raket. Na konci roku by měla poprvé odstartovat nová evropská raketa Ariane 6. Najdeme na ní také českou vlajku, protože naše země je členem Evropské kosmické agentury (ESA) a několik částí rakety Ariane se vyrábí v Česku.

Přibližně ve stejnou dobu by mohla poprvé odstartovat také raketa New Glenn od společnosti Blue Origin. Nabídne větší průměr než ostatní nosiče a bude opakovaně použitelná. Pohánět ji bude sedm motorů BE-4, které využívají jako palivo metan. Zmiňujeme je záměrně, protože stejné motory využije také menší raketa Vulcan Centaur od společnosti ULA. Její první start by mohl proběhnout už na jaře.

100 startů SpaceX

Společnost SpaceX chce letos uskutečnit 100 startů. Většinou půjde o lety s družicemi Starlink, díky kterým se připojíte k internetu odkudkoliv na světě. Kromě Starlinků a dalších družic poletí do vesmíru na vrcholu rakety Falcon 9 také loď Crew Dragon.

Video se připravuje ...

Elonovinky: Kdo poletí v Crew Dragonu? Turisti koncem příštího roku • Zdroj: VTM.cz

Vedle letů k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) proběhne také mise Polaris Dawn. Na palubě bude podnikatel Jared Isaacman, který letěl do vesmíru v roce 2021 při misi Inspiration4. Tentokrát vezme na oběžnou dráhu bývalého vojenského pilota a dvě zaměstnankyně SpaceX.

Kosmická loď dosáhne oběžné dráhy v neobvykle vysoké výšce 700 kilometrů. Během mise proběhne první soukromý výstup do otevřeného kosmu. Crew Dragon nemá přechodovou komoru, a tak posádka z lodi vypustí vzduch a otevře dveře.

Hvězdná loď na oběžné dráze

Jednou by na palubě Crew Dragon mohl do vesmíru letět také Čech. Evropská kosmická agentura (ESA) vybrala pilota Aleše Svobodu jako astronauta v záloze. ESA vlastní loď nemá, využívá právě Crew Dragon.

Ještě větší šance má choreograf Yemi A. D. Japonský podnikatel Júsaku Maezawa, který se už do vesmíru podíval, si ho vybral do posádky pro oblet Měsíce v lodi Starship. Mise proběhne až za pár let, ale už letos by se mohla Starship vydat poprvé na oběžnou dráhu. V budoucnu má Starship dopravit lidi i na povrch Měsíce a na Mars. Letět v ní chce i zmíněný Jared Isaacman.

Vesmírná loď Starship a raketa Super Heavy •  ASTROBOTIC TECHNOLOGY, SPACEX, NASA / JPL-CALTECH/ARIZONA STATE UNIV. / SPACE SYSTEMS LORAL / PETER RUBIN, ESA - D. DUCROS, ESA / ATG MEDIALAB

Na Měsíci

Na lidské stopy na Měsíci si musíme počkat. Zatím se tam ale vydají kosmické sondy. NASA vytvořila speciální program CLPS v rámci kterého mají na povrch Měsíce létat soukromé sondy a dopravit tam různé experimenty.

Letos by mohly letět až čtyři sondy, ale reálně jich bude asi méně. Prvním bude Peregrine od společnosti Astrobotic Technology. Do vesmíru ho vynese zmíněná raketa Vulcan. Další sondy vynese Falcon 9.

Na Měsíc se má vydat také ruská Luna 25, která naváže na program Luna ze 70. let. Ke startu má dojít v létě. Sondu chce na Měsíc dostat také Indie. Chandrayaan-3 bude mít na palubě i malý rover.

Vesmírná raketa Ariane 6 •  ASTROBOTIC TECHNOLOGY, SPACEX, NASA / JPL-CALTECH/ARIZONA STATE UNIV. / SPACE SYSTEMS LORAL / PETER RUBIN, ESA - D. DUCROS, ESA / ATG MEDIALAB

Vesmírné sondy

V centru pozornosti nebude jen Měsíc. V dubnu odstartuje evropská sonda JUICE. Jejím cílem bude průzkum tří velkých ledových měsíců Jupiteru (Ganymedes, Callisto a Europa), které mohou mít pod povrchem oceán.

Dne 24. září přistane v Utahu pouzdro sondy OSIRIS-REx se vzorky z planetky Bennu. Opačným směrem má o tři týdny později zamířit sonda Psyche. Jejím úkolem bude průzkum stejnojmenné planetky, ke které dorazí v roce 2029. Psyche se z velké části skládá z železa a niklu a je tak zřejmě pozůstatkem po neúspěšném vzniku planety o velikosti Marsu.

Starliner má zpoždění

Kromě Crew Dragon má posádku na ISS dopravovat také loď Starliner od Boeingu. Oproti konkurenci má ale zpoždění. První let bez posádky v roce 2019 byl neúspěšný, Starliner se nedostal k ISS. V květnu loňského roku už proběhla mise úspěšně a letos v dubnu se má uskutečnit první zkušební let s dvoučlennou posádkou. Ostré lety ke stanici by pak začaly v roce 2024.

Na oběžné dráze Země: Jak to chodí ve vesmíru

Na oběžné dráze Země: Jak to chodí ve vesmíru

Šrot na Marsu: Končí další sonda

Šrot na Marsu: Končí další sonda

Koupání v kosmu? Vždy v pantoflích!

Koupání v kosmu? Vždy v pantoflích!

 

Články odjinud