🐋 Konec lovu velryb? 🫶 No konečně!

🐋 Konec lovu velryb? 🫶 No konečně!
Sdílej
 
Islandská vláda se konečně rozhodla do konce srpna tohoto roku pozastavit lov velryb a tím pádem prakticky zrušila celou aktuální sezónu. Předpokládá se, že nařízení bude později prodlouženo napořád. Plus nejtěžší suchozemský tvor, město ze dřeva nebo robot, který učí sám sebe... Novinky z časopisu ABC.

Novinky z ABC:

Island: Konec lovu velryb

Island je jednou z mála zemí, kde je stále možný komerční lov velryb. To se ale má brzy změnit. Islandská vláda se totiž rozhodla do konce srpna tohoto roku pozastavit lov velryb – tím dojde v zásadě na zákaz v průběhu celé aktuální sezóony. Předpokládá se, že nařízení bude později prodlouženo napořád. Vedle zdůvodnění ochranou přírody k tomu přispěla i klesající poptávka po velrybích produktech.

Mezinárodně uznávaný zákaz lovu velryb vznikl v roce 1986 v reakci na rapidně klesající počet velryb v mořích. Island však od této smlouvy odstoupil v roce 1992, a byť se v roce 2002 znovu připojil, stalo se tak s výjimkami umožňujícími pokračování rybolovu. Krom Islandu je dnes komerční lov velryb možný stále ještě v Norsku, nedávno jej znovu povolilo také Japonsko.

Změna taktiky: Jak se vorvani vyhýbali harpunám

Změna taktiky: Jak se vorvani vyhýbali harpunám

Nejtěžší suchozemský tvor?

O status největšího suchozemského tvora spolu dlouhodobě soupeří několik vyhynulých druhů. Jedním z kandidátů je i obří indický sauropod Bruhathkayosaurus matleyi, který žil přibližně 70 milionů let nazpět. To nyní naznačuje i nová studie antropologů Gregoryho S. Paula a Asiera Larramendi, která se domnívá, že odhalená dvoumetrová zadní kost tvora byla kostí holenní.

Z toho závěru vědci provedli nové výpočty tělesného objemu a hmotnosti odpovídající předpokládané kostře. Největší vzniklé odhady rozměrů mluví o hmotnosti až 170 tun, byť v reálu měl tvor zřejmě střídmějších 110 až 130 tun. To by odpovídalo hmotnosti dnešních velryb, kterým ale pomáhá unést jejich váhu voda.

Vzhledem k povaze odhadů a projekcí na základě minima původních nálezů fosilizovaných ostatků lze však předpokládat, že (až do objevu nových fosilií) to v souboji o největšího prehistorického tvora zdaleka nebude poslední slovo.

Dinosauří gigant z Indie: 44 metrů a 220 tun

Dinosauří gigant z Indie: 44 metrů a 220 tun

Město ze dřeva

Velké stavby z oceli a betonu možná míří do starého železa. Ve Stockholmu totiž vzniká dosud největší městská čtvrť ze dřeva. Cílem je redukce emise oxidu uhličitého produkovaná při tradičním budování železobetonových staveb.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor

Ladislav Loukota

 

Články odjinud