Zebry mají černobílý repelent: Jak to funguje?

Zebry mají černobílý repelent: Jak to funguje?
Sdílej
 
Černobílé pruhy zeber fungují jako repelent a z nějakého důvodu odpuzují hmyz. Z jakého? Na to si teď vědci posvítili. Další nové zajímavé poznatky se týkají toho, jak ptáci přišli ke křídlům, že zemské jádro má vlastní jádro, z luku se střílelo už v pravěku nebo že se chystá balón na hranici vesmíru. Čti novinky z ABC.

Novinky z ABC 6/2023:

Zebry mají černobílý repelent

Již dlouho existují přesvědčivé důkazy o tom, že pruhy na těle zeber jsou jako černobílý repoelent a z nějakého důvodu částečně odpuzují hmyz. Proč přesně se tak děje, je však známo už méně. Výzkum Bristolské univerzity se nyní pokusil přímo v poli otestovat, jak by pruhy mohly pro hmyzí oči představovat maskování.

Vědci zkoušeli teorie testovat i na koních s overaly s potiskem různých geometrických vzorů. Jednou z hypotéz byl totiž i předpoklad, že pruhy by mohly v očích hmyzu vyvolávat aliasing – tedy efekt přerušované čáry známý v nižším rozlišení u videoher.

Tuto tezi se potvrdit nepodařilo, namísto ní výsledné údaje podporují jednodušší vysvětlení: Když mouchy zblízka na zebře vidí tmavé obrazce ležící na světlém nebo bílém pozadí (tedy pruhy), cíl již nepovažují za zebru a odchýlí se od ní.

Jak ptáci ke křídlům přišli

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor

Ladislav Loukota

 

Články odjinud