Máme studnu! A můžeš ji vidět: Nejstarší dřevěný objekt světa je v Česku

Máme studnu! A můžeš ji vidět: Nejstarší dřevěný objekt světa je v Česku
Sdílej
 
Nejstarší dřevěný objekt na světě můžete vidět v Česku. Po 16 měsících v cukru putovala studna z Ostrova do Pardubic. Pravěký poklad přetrval sedm tisíc let a je vystaven od května. Víme kde!

Součástí každé velké výstavby „na zelené louce“ je záchranný archeologický výzkum. A tak občas na dělníky, kteří se připravují na stavbu železniční tratě nebo dálnice, čekají zajímavá překvapení.

Jedním takovým byl v roce 2018 dřevěný objekt nalezený nedaleko vesnice Ostrov v okrese Chrudim. Právě tudy vede trasa dálnice D35, která v příštích letech propojí Hradec Králové s Olomoucí. Zároveň však vydala i neuvěřitelný objev nejstarší dochované studny v Evropě

Jak je to staré?

Odborníci z Archeologického centra v Olomouci, kteří byli k vykopávkám přizváni, provedli detailní dendrochronologickou analýzu.

Přeloženo do běžné řeči to znamená, že se podívali na letokruhy a dokázali určit, že dřevo, ze kterého studna byla vybudována, bylo pokáceno v letech 5256 až 5255 před naším letopočtem. Rohové sloupy jsou dokonce ještě o pár let starší – podstatné je ale to, že studna se dochovala ve velmi slušném stavu více než 7 tisíc let!

Archeolog Tomáš Zavoral pečlivě inventarizuje každou část pravěké studny •  Profimedia.cz (ČTK – J. Vostárek, M. Štěrba)

Stěhování k restaurátorům

Přestože někteří archeologové razí myšlenku, že bychom objevy měli mít možnost obdivovat na místech, kde byly nalezeny, v případě pravěké studny přímo v trase dálnice to nebylo možné.

Proto se za nejpřísnějších bezpečnostních opatření podařilo 56 velkých dílů i zhruba stovku menších křehkých kousků převézt do sídla Fakulty restaurování Univerzity Pardubice, které je v nedaleké Litomyšli. Zde se na záchraně čtyřboké dubové studny podílelo střídavě pět zkušených restaurátorů. 

Nejstarší nález

Ve dřevě ze studny se našly také zbytky neolitického jídla. Kromě běžných obilovin se v tomto případě jednalo o mák a len, což vědce překvapilo, protože šlo o jejich nejstarší nález v České republice.

Už loni tým českých výzkumníků analyzoval 7000 let staré pekáče v Severní Makedonii a zjistil, že tamní venkované jedli vepřové maso (nikoliv ryby, jak se předtím myslelo). Článek o této vypečené archeologické detektivce najdete na webu abicko.cz stejně jako fotogrammetrický 3D model studny z Ostrova:

Video se připravuje ...

Nejstarší dochovaná studna v Evropě se nachází ve východních Čechách • Zdroj: Archeocentrum Olomouc

Pořádně sladká lázeň

Kusy dřeva z pravěké studny byly šetrně zbaveny všech organických i anorganických nečistot (tedy především jídla a hlíny) a uloženy do roztoku sacharózy, kde strávily dlouhých 16 měsíců. Cílem této metody je dřevo cukrem zpevnit a zabránit jeho přirozenému smršťování. Dalším krokem byla impregnace speciálním prostředkem, jenž by měl zabránit rozkladu, který by jinak na vzduchu hrozil. Další rok strávilo dřevo postupným vysycháním na roštech. 

V materiálu jsou znatelné záseky po kamenných broušených nástrojích •  Profimedia.cz (ČTK – J. Vostárek, M. Štěrba)

Studnu uvidíte na výstavě

Nyní už téměř nic nebrání tomu, aby tento unikátní archeologický objev mohli začít obdivovat první návštěvníci. Restaurovaná studna na začátku ledna zamířila do depozitáře Východočeského muzea v Pardubicích, které najdeme na tamějším renesančním zámku. Velká archeologická výstava, jejímž středobodem by měla být právě 7 tisíc let stará studna v nejlepší kondici, by měla začít v květnu letošního roku. 

Zastavte se v Kočí:

Kostel svatého Bartoloměje

Dřevěný kostel v Kočí u Chrudimi působí až pohádkovým dojmem •  Profimedia.cz (ČTK – J. Vostárek, M. Štěrba)

Okolí královského věnného města Chrudimi je na neobvyklé stavby poměrně bohaté. Častým cílem výletů je miniaturní Kočičí hrádek nedaleko slatiňanského hřebčína, o kousek dále ale najdeme i jedinečný kostel svatého Bartoloměje v obci Kočí (pouhých 12 km od Ostrova).

Památkově chráněný gotický svatostánek je doplněn neobvyklou dřevěnou zvonicí a krytým barokním dřevěným mostem, který láká nejen návštěvníky, ale také filmaře. Místní věřící chránil před bažinatým terénem a podle dochovaných záznamů jde o jeden z nejstarších zastřešených mostů v celé Evropě. 

Záhadní Keltové: V Česku objevili nejstarší sklárnu severně od Alp

Záhadní Keltové: V Česku objevili nejstarší sklárnu severně od Alp

Pravěk počesku: Jak zažít dobrodružství na expedici Monoxylon

Pravěk počesku: Jak zažít dobrodružství na expedici Monoxylon

Mumie zlatého chlapce: Digitální rozbalení

Mumie zlatého chlapce: Digitální rozbalení

 

Články odjinud