Sedlo jako důkaz: Nový milník historie jezdectví

Sedlo jako důkaz: Nový milník historie jezdectví
Sdílej
 
Až 2700 let může být staré koňské sedlo nalezené v Číně. Jde o nejstarší dochovanou jezdeckou pomůcku svého druhu vůbec a nový milník historie jezdectví. Osedlala si ho možná první jezdkyně.

Koně byli domestikováni na pomezí Asie a Evropy asi v druhé polovině pátého tisíciletí před naším letopočtem. Zprvu je lidé chovali kvůli masu a výživnému mléku. Jezdit na koních začali pravděpodobně až o tisíciletí později. Důkazy o nejstarších předchůdcích sedla – rohožích připevněných k hřbetu zvířete řemeny – pak pocházejí ze sedmého století před naším letopočtem. Jde o rytiny asyrských jezdců. Novým příspěvkem do historie sedla je nález z pohřebiště Jang-chaj v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. 

Nejstarší sedlo

Radiokarbonová metoda datování ukázala, že sedlo bylo vyrobeno mezi lety 727 až 396 před naším letopočtem. To ho podle hlavního výzkumníka Patricka Wertmanna z Curyšské univerzity řadí na samý počátek výroby sedel. Podle expertů je sedlo možná starší než dříve nalezená sedla spjatá s kočovným bojovným kmenem Skythů, která pochází z pátého až třetího století před naším letopočtem. Ta byla objevena v pohoří v pohoří Altaj na ruské Sibiři a ve východním Kazachstánu. 

Nalezené sedlo bylo vzhledem ke stáří a použitým organickým materiálům ve velmi dobrém stavu •  Patrick Wertmann, Archaeological Research in Asia

První jezdkyně

Nově objevené sedlo je propracované -- tvoří ho dva polštáře z hovězí kůže vyplněné slámou a jelení a velbloudí srstí. Nalezeno bylo v hrobu ženy oblečené v koženém kabátě, kožených botách a vlněných kalhotech a bylo uloženo tak, jako by na něm seděla. Pravděpodobně tak šlo o ženu – jezdkyni. To samo o sobě je neobvyklé a nález nabourává představu, že byla jízda na koni v dávných časech výsadou mužských elit. 

Sedlo je vyztuženo pásy kůže a pevně sešito řemínky kůže s uzlíky na konci •  Patrick Wertmann, Archaeological Research in Asia

Kde se mohli potkat?

Vědci předpokládají, že v Jang-chaj v Turfanské proláklině na severozápadě Číny leží lidé z kultury Subeixi, kteří žili v této oblasti zhruba před 3000 lety. Kultura získala název podle města, u něhož se nachází jiné pohřebiště s ní spjaté. Obě pohřebiště dělí zhruba 50 kilometrů. Archeologové se domnívají, že Subeixi měli podobné zbraně a výstroj pro koně jako Skythové a mohli se potkávat v Altajském pohoří. Životní styl kmenů se ale nejspíše lišil. Vědci předpokládají, že na rozdíl od kočovných Skythů byli Subeixi usedlejšími pastevci.  

Revoluční sedlo

Důvod vzniku prvních sedel byl ryze praktický hned v několika ohledech. Vedle většího pohodlí a bezpečí pro jezdce totiž svědčila i zdraví koní. Díky novince lidé zvládli ujet velké vzdálenosti i lépe přepravovat náklad, což pomohlo k rozvoji kontaktů mezi různými kulturami. Komfortnější jízda na koni, tak kdysi znamenala vskutku převratnou změnu. U sedla z Jang-chaj archeologové také upozornili, že skytská i jangchajská sedla měla výrazné podpěry, které člověku pomáhaly držet se pevně v sedle a také se na koni zvednout. Třeba když chtěl vystřelit šíp

Rekonstrukce jiného sedla ze stejného období a kultury Subeixi •  Patrick Wertmann, Archaeological Research in Asia

Poušť pokladů

Objevy dávných koňských výstrojí jsou vzácností. Kůže totiž snadno podléhá rozkladu. Sedlo ženy spojované s kulturou Subeixi se zachovalo ve vyprahlé poušti, která už dříve vydala pozoruhodně zachované lidské ostatky i prastaré předměty. A experti doufají, že v oblasti najdou další podobné „poklady“. 

A co třmeny?

K sedlu patří třmeny podpírající nohy jezdce. Podle historických nálezů se ale objevily mnohem později než sedlo samotné. Předchůdce současných třmenů známe z 2. století před naším letopočtem z Indie. Provazová smyčka s opěrkami pro palec na obou stranách byla přehozena přes koně. Ve 4. a 5. století našeho letopočtu se třmeny rozšířily po většině Asie a do Evropy je na přelomu 6. a 7. století přivezli Avaři a jim podobní nájezdníci.

Jízdní lukostřelba: Slavná historie i moderní soutěže

Jízdní lukostřelba: Slavná historie i moderní soutěže

Záhada původu moderních koní vyřešena

Záhada původu moderních koní vyřešena

Přihraj, jezdče! Dějiny míčových her: Kde to začalo?

Přihraj, jezdče! Dějiny míčových her: Kde to začalo?

 

Články odjinud