Králičí hop: Závody králíků jsou stále oblíbenější

Králičí hop: Závody králíků jsou stále oblíbenější
Sdílej
 
Koně skákající přes překážky nebo psi běhající agility dnes nikoho nepřekvapí. V parkuru nebo skoku vysokém ale mohou soutěžit i králíci!

Králičí hop je sportovní disciplínou, ve které závodí člověk společně se svým králíkem. Hlavní myšlenka vychází z koňského parkuru, překonávané překážky jsou však úměrně zmenšeny a přizpůsobeny schopnostem drobných savců.

V České republice se nedávno konalo Mistrovství Evropy v králičím hopu, kde zvířecí reprezentanti předváděli ohromné výkony. Jak taková sportovní klání vypadají?

Speciální sport pro králíky

Králičí hop vznikl v 70. letech 20. století ve Švédsku a ze skandinávských zemí se postupně rozšířil do dalších evropských států. U nás se soutěží od roku 2012 a popularita závodů králíků neustále roste.

Každý měsíc se koná několik akcí na různých místech Česka. Zajímavé je, že většinu týmů tvoří děti a dospívající, zatímco v severských zemích se jedná naopak o zálibu spíše starších lidí. Úlohou člověka je zvíře co nejlépe navést, aby bez problému překonalo předem připravené překážky.

Postroj, vodítko a skoč!

Do výbavy ušatých sportovců patří pohodlný postroj a minimálně dvoumetrové vodítko. Díky jeho délce je možné králíka nasměrovat i vést přes překážky a zároveň mu poskytnout dostatečný prostor pro odraz a skok. V zimních měsících se soutěží v hale, přes léto venku na trávě.

V králičím hopu mohou startovat všechna plemena králíků i jejich kříženci. Závodníci nejsou rozděleni podle váhy, výjimkou tak není kilový zakrslý králíček i obří králík vážící sedm kilogramů. Králíci se v novém prostředí vždy potřebují nejprve rozkoukat. Na rozdíl třeba od psů mají od přírody povahu kořisti, a tak se musí ujistit, že jim nic nehrozí.

Čtveřice sportovních disciplín

  • rovinná dráha

  • parkur

  • skok vysoký

  • skok daleký

Králíci poměřují své síly ve čtyřech disciplínách: rovinné dráze, parkuru, skoku vysokém a skoku dalekém. V prvních dvou jsou sportovní týmy dále rozděleny podle zkušeností do výkonnostních kategorií. Lehká, střední, těžká a elitní třída se od sebe liší obtížností, a to jak množstvím, tak výškou i délkou překážek.

Například lehký parkur má alespoň 10 překážek vzdálených od sebe 180 cm, které jsou maximálně 25 cm vysoké a 30 cm dlouhé. Rovinku a parkur vyhraje králík, který celou dráhu přeskáče s co nejméně chybami, v případě shody rozhoduje měřený čas.

Trestné body jsou udělovány za přenesení zvířete člověkem, shození příčky nebo šlápnutí do nádrže vodního příkopu. Pravidla výšky a dálky stanovují 3 pokusy na překonání, přičemž v každém kole se laťka posouvá o několik cm. Vítězí pochopitelně ten králík, který skočí nejvýše nebo nejdále. Český rekord ve skoku vysokém činí 104 cm, ve skoku dalekém je metou 295 cm.

Jak naučit králíka skákat přes překážky?

Soutěžit mohou všichni. Tzv. sportovní králík je plemeno specificky chované pro závodní výkonnost, nikoliv pro standardní vzhled •  Profimedia.cz

Pokud byste chtěli začít s králičím hopem, nechte svého mazlíčka nejprve v klidu zvyknout na postroj. K prvotnímu tréninku poslouží položené větvičky, na které králíka navedete a pobídnete ho k přeskoku. Jako povzbuzení dobře funguje mlaskání. Králík brzy zjistí, že zdolávání překážek je skvělá zábava!

Poté je vhodné koupit speciální překážky a nastavit je pouze několik cm vysoko, aby to váš parťák snadno zvládl. Po každém skoku králíka pochvalte, případně pohlaďte nebo mu dejte pamlsek. Největší odměnou však bývá samotná radost z pohybu. Postupně přidávejte další překážky, dávejte je dál od sebe a zvyšujte laťky.

Pokud nemáte doma dostatek místa nebo si nevíte rady, přihlaste se ke zkušenému trenérovi. Naučit králíka skákat není těžké, ale jako každý sport vyžaduje i králičí hop čas a trpělivost. Především je to ale úžasná společná zábava!

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Ušatá hádanka: Kdo zdomácněl králíka?

Ušatá hádanka: Kdo zdomácněl králíka?

Plavečtí rekordmani: Nejrychlejší ryba, savec a pták

Plavečtí rekordmani: Nejrychlejší ryba, savec a pták

Autor

Anna KOchová Roubíčková

 

Články odjinud