Země psanců: Nejdražší australští škůdci

Země psanců: Nejdražší australští škůdci
Sdílej
 
Austrálie je kontinent klokanů, bumerangu, hudebního nástroje didgeridoo... a také invazivních druhů. Zdivočelí koně a kočky, králíci i desítky druhů rostlin, hmyzu, měkkýšů, ryb, ptáků i dalších savců jsou škůdci, kteří vycházejí nejmenší kontinent světa hodně draho.

Už před 5000 lety se do Austrálie dostali psi dingové – přizpůsobiví lovci, kteří pravděpodobně přispěli k vyhynutí původních predátorů, jako byl vakovlk a ďábel medvědovitý (ten na rozdíl od vakovlka přežil alespoň v Tasmánii). Vlna invazí, kterou australské ekosystémy zažívají v současné době, ale začala až během koloniálního období. V roce 1788 připluly do Austrálie první evropské lodě – a na jejich palubách nebyli jen lidé, ale také zvířata a rostliny. Některé chtěné, jiné přicestovaly jako černí pasažéři. A mnohým z těchto invazivních druhů se na nejmenším kontinentu světa dařilo až příliš dobře.

Vetřelci z planety Země: Zvířecí cestovatelé a černí pasažéři

Vetřelci z planety Země: Zvířecí cestovatelé a černí pasažéři

Invaze králíků, lišek a obrovských ropuch

Ukázkovým případem úspěšné invaze jsou králíci, kteří měli kolonizátorům sloužit jako lovná zvířata. Když se přemnožili a začali škodit, měl to vyřešit dovoz lišek. Které se ovšem spíš než na invazivní králíky vrhly na původní faunu a staly se dalším invazivním druhem. Podobné naivně optimistické pokusy neustaly ani na začátku 20. století, kdy byly do Austrálie dovezeny ropuchy obrovské. Měly sloužit jako živý pesticid, který by plantáže cukrové třtiny zbavoval hmyzích škůdců. Jak to dopadlo, všichni víme – ropuchy se nekontrolovaně šíří.

Nejhorší tři invazivní druhy pro jednotlivé australské státy (podle ekonomických nákladů) •  Professor Corey Bradshaw/Flinders University

Vyhlášení psanci

Pokud si na Wikipedii najdete seznam australských invazivních druhů, možná budete překvapeni. Kromě již zmíněných zvířat nebo tak vyhlášených „psanců“, jako jsou zdivočelí koně a kočky, jsou na něm i desítky druhů rostlin, hmyzu, měkkýšů, ryb, ptáků i dalších savců. Ti všichni našli v Austrálii zemi zaslíbenou, ve které neměli přirozené nepřátele nebo konkurenci. Nacházeli snadné zdroje potravy a rychle se množili. Výsledek? Narušení ekosystémů, vymírání původních druhů zvířat i rostlin a ekonomické náklady, které si vyžádaly jak způsobené škody, tak snaha o kontrolu invazivních organismů.

Nebezpeční mazlíčkové: Jak přišly kočky do Austrálie

Nebezpeční mazlíčkové: Jak přišly kočky do Austrálie

Kočky stojí nejvíc

Právě ekonomické náklady si nyní vzali jako podklad pro výběr těch nejhorších škůdců australští vědci. Analýzou záznamů z různých databází dospěli k závěru, že přítomnost invazivních druhů stála jen v posledních 60 letech nejméně 299 miliard amerických dolarů. Na prvních třech stupíncích jejich seznamu najdeme tři živočišné druhy – kočky, králíky a „ohnivé mravence“. První dva přišli do Austrálie už s prvními kolonizátory, ale mravenčí invaze začala až na přelomu tisíciletí. V první desítce se ze zvířat umístili už jen divočáci a lišky, zbylých pět druhů jsou na pohled neškodné rostliny. Trávy a kytičky, které si ovšem z „balíku“ 299 miliard dolarů společně ukously dobrou polovinu!

Budou pokračovat

Ohniví mravenci jsou živým dokladem toho, že invaze do Austrálie pokračují i v moderní době. A podle vědců budou pokračovat i nadále, navíc vzhledem ke globalizaci a klimatickým změnám ve zvýšené míře. Jediným způsobem, jak se s nimi vyrovnat a aspoň některé ekonomické náklady snížit, je zřejmě vylepšit metody kontroly invazivních druhů.

Mezi nejdražší invazivní druhy v Austrálii patří zdivočelá kočka domácí, králík divoký, „ohnivý mravenec", ale i rostlina jílek tuhý (hodnota vlevo udává miliardy australských dolarů) •  Professor Corey Bradshaw/Flinders University

10 nejdražších invazivních druhů v Austráli:

(podle ekonomických nákladů v  miliardách australských dolarů)

Kočka domácí (Felis catus)

Králík divoký (Oryctolagus cuniculus)

„Ohnivý mravenec“ (Solenopsis invicta)

Jílek tuhý (Lolium rigidum)

Prase divoké (Sus scrofa)

Samsaba obecná (Parthenium hysterophorus)

Liška obecná (Vulpes vulpes)

Starček přímětník (Senecio jakobaea)

Okurka, meloun (Cucumis spp.)

Otočník evropský (Heliotropium europaeum)

Hmyzí dobyvatelé: Zámořské plavby ohnivých mravenců

Hmyzí dobyvatelé: Zámořské plavby ohnivých mravenců

Návrat tečkovaných dravců: Vačnatci bojují proti invazivním druhům

Návrat tečkovaných dravců: Vačnatci bojují proti invazivním druhům

Moc velký dingo: Jak lidé zvětšili divoké psy

Moc velký dingo: Jak lidé zvětšili divoké psy

 

Články odjinud