Novinky z ABC: Žralok žere všechno! Jupiter a vylepšené nadzvukové letadlo

Novinky z ABC: Žralok žere všechno! Jupiter a vylepšené nadzvukové letadlo
Sdílej
 
Kdo je největší všežravec? Žralok velrybí! Proč nemá Jupiter prstenec? Už to víme! Nadzvukové letadlo Boom Overture se dočkalo vylepšení. Přečtěte si novinky z časopisu ABC.

Novinky z časopisu ABC č. 17/2022:

Největší všežravec? Žralok velrybí!

Žralok velrybí je největší žijící paryba, která běžně dorůstá délky kolem 9 m. Navzdory svým rozměrům je tento druh jedním z nejmírumilovnějších mořských živočichů: Pomalu plave a svou velkou tlamou přitom filtruje z vody drobné korýše (krill). Australští vědci však nyní zjistili, že spolu s krillem žraloci požírají i velká množství mořských řas.

 

A není to tak, že je občas spolknou a pak jim leží v žaludku. Biochemickou analýzou žraločí kůže a trusu vědci zjistili, že žraloci řasy dokáží trávit a získávat z nich energii. Žralok velrybí se tak stal největším známým všežravcem. Na druhé místo odsunul dosud uznávaného největšího všežravce – medvěda kodiaka.


Proč nemá Jupiter prstenec?

Protože je větší, měl by mít Jupiter ještě krásnější prstence než Saturn. A pokud bych je měl, mohli bychom je krásně pozorovat, protože Jupiter k nám má podstatně blíž. Jenže jak všichni víme, „Pánem prstenců“ je ve Sluneční soustavě pouze Saturn – Jupiter žádný nemá.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud