Novinky z ABC: Mini hatérie a mražený krém na Jupiteru

Novinky z ABC: Mini hatérie a mražený krém na Jupiteru
Sdílej
 
Paleontologové popsali miniaturní pravěkou haterii. Vědci představili 3D model mraků na Jupiteru. Novinky a zajímavosti z časopisu ABC.

Novinky z časopisu ABC č. 21/2022:

Miniaturní pravěká haterie

V raném triasu před nejméně 230 miliony let se od ostatních plazů oddělila skupina haterií. V období jury haterie dosáhly velké rozmanitosti a žily téměř po celém světě. Pak ale z neznámých důvodů vyhynuly až na jednu – haterii novozélandskou neboli tuataru. Chladnomilného plaza se zvláštní kostrou, extrémně pomalým metabolismem a funkčním třetím okem, který žije pouze na ostrovech Nového Zélandu a dorůstá až 80 cm délky.

150 milionů let stará fosilie O. gregori •  Julius Csotonyi for the Smithsonian Institution, David DeMar for the Smithsonian Institution

Paleontologové nyní popsali jeho miniaturní pravěkou verzi – haterii Opisthiamimus gregori, která obývala Severní Ameriku ve stejné době jako alosauři a stegosauři. Byla jen 16 cm dlouhá, pravděpodobně se tedy živila hmyzem a dalšími bezobratlými živočichy.


„Mražený krém“ na Jupiteru

Na kongresu Europlanet Science Congress 2022 ve španělské Granadě vědci představili 3D model mraků na Jupiteru. Sami autoři je popisují jako zmrzlý krém, kterým se zdobí dortíky zvané cupcakes. Data pro animaci jim poskytla kamera JunoCam umístěná na palubě sondy Juno, která krouží kolem Jupiteru od roku 2016.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud