Evropská sonda JUICE hledá vodu na měsících Jupiteru

Evropská sonda JUICE hledá vodu na měsících Jupiteru
Sdílej
 
Evropská sonda JUICE prozkoumá tři velké Gallileovy měsíce u planety Jupiter, které mohou mít pod povrchem oceán kapalné vody. Extrémní mise se účastní i přístroj z Akademie věd České republiky.

13. dubna měly ve Francouzské Guyaně zaburácet motory evropské rakety Ariane 5. Na pořádně dlouhou cestu se vydala sonda JUICE. Pod zkratkou se ukrývají slova Jupiter Icy Moons Explorer, což lze volně přeložit jako průzkumník Jupiterových ledových měsíců. Sonda k nim dorazí v roce 2031 a zapíše se do historie.

Galileovy měsíce

Jupiter má desítky měsíců. Čtyři největší označujeme jako Galileovy, protože jsou vidět už v menším dalekohledu, a první (nebo spíše jedním z prvních), kdo je pozoroval, byl na počátku 17. století Galileo Galilei. Všechny 4 měsíce ovlivňuje Jupiter svou gravitací.

Io je kvůli tomu pekelným světem plným vulkánů a Ganymedes, Europa a Callisto mohou mít pod povrchem oceán kapalné vody. Sonda JUICE se zaměří právě na ně a především pak na měsíc Ganymedes, který je největším měsícem ve Sluneční soustavě – jeho průměr je 2631 kilometrů, u našeho Měsíce je to 1737 km. JUICE k němu ale čeká dlouhý let.

Dlouhá cesta k Jupiteru

Cestování vesmírem funguje trochu zvláštně. Sonda se cestou k Jupiteru třikrát vrátí k Zemi a dokonce jednou prolétne okolo Venuše, která je opačným směrem než cílová planeta. Důvodem je gravitace. Každý průlet kolem planety sondu urychlí.

Poslední průlet okolo Země proběhne v lednu 2029. Po něm už sonda opustí vnitřní část Sluneční soustavy. Na své cestě mine pás planetek mezi Marsem a Jupiterem. V říjnu 2029 proletí okolo asi 80 km velké planetky Rosa, kterou v roce 1882 objevil opavský rodák Johann Palisa.

V červenci dorazí sonda JUICE k Jupiteru. Nejdříve bude obíhat okolo Jupiteru a zkoumat měsíce při průletech okolo nich, jako to dělala v 90. letech sonda Galileo. V prosinci 2034 ale JUICE vstoupí na oběžnou dráhu Ganymedu a stane se tak první sondou, která kdy obíhala po oběžné dráze jiného měsíce, než je ten náš s velkým M-. Na konci roku 2035 po vyčerpání paliva sonda dopadne na jeho povrch.

Extrémní mise

Extrémní cesta vyžaduje i velké zdroje. JUICE proto veze 3 tuny paliva pro potřebné manévry. Jupiter je už daleko od Slunce, takže solární panely jsou hodně velké – jejich plocha dosáhne 85 metrů čtverečních. To je více, než je velikost průměrného českého třípokojového bytu.

JUICE se sice vydá do chladných částí Sluneční soustavy, ale kvůli průletu okolo Venuše bude muset vydržet teplotu 250 °C. Elektronika sondy je obklopena „brněním“. Speciální štít ochrání přístroje před silnou radiací Jupiteru.

Přístroj z Akademie věd České republiky

Na palubě bude mít JUICE deset vědeckých přístrojů. Na sestrojení jednoho z nich (RPWI) se podílel Ústav fyziky atmosféry Akademie věd České republiky. Přístroj bude charakterizovat plazmové prostředí a rádiové emise v okolí kosmické sondy.

JUICE se zaměří na mapování povrchu měsíců, studium vlastností ledových krust, vnitřního rozložení hmoty i snahu o další průzkum nebo spíše potvrzení podpovrchových oceánů. Bude také zkoumat slabou atmosféru Ganymedu, která se skládá převážně z kyslíku, a jeho vlastní magnetické pole.

Sonda Europa Clipper

JUICE nebude sama

Na konci příštího roku odstartuje k Jupiteru americká sonda Europa Cliper, která k planetě dorazí v dubnu 2030. Celkem 44krát proletí okolo měsíce Europa, u kterého je výskyt podpovrchového oceánu nejpravděpodobnější. Velmi dobře tak doplní JUICE, která se bude věnovat především Ganymedu a Callisto.

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Kdo poletí kolem Měsíce? NASA představuje astronauty mise Artemis II

Kdo poletí kolem Měsíce? NASA představuje astronauty mise Artemis II

Ostrov Bardsey: Nejtemnější nebe v Evropě

Ostrov Bardsey: Nejtemnější nebe v Evropě

 

Články odjinud