SpaceX má rozšířit novou vesmírnou stanici Haven-1 na velké sci-fi

SpaceX má rozšířit novou vesmírnou stanici Haven-1 na velké sci-fi
Sdílej
 
Společnost Vast vyšle s pomocí inženýrů SpaceX do vesmíru malou orbitální stanici. Zní to skvěle? Je to jen začátek! Vesmír se tak díky soukromým firmám otevírá doslova celému světu. 

Na oběžné dráze jsou nyní dvě kosmické staniceMezinárodní vesmírná stanice (ISS) a čínská stanice Tchien-kung. Velké plány na obsazení orbitu mají také soukromé firmy. Zatím žádné se ale nepodařilo skutečnou stanici postavit. Možná se to však brzy změní.

Vast se spojí se SpaceX

Postavit stanici na oběžné dráze je složité a drahé. Samotné moduly nestačí. Potřebujete je vynést do vesmíru, ale také musíte mít po ruce kosmickou loď pro dopravu na stanici a ideálně také zásobovací loď. Nová kalifornská společnost Vast navázala úzkou spolupráci se SpaceX podnikatele Elona Muska, která má vše potřebné.

Raketa Falcon 9 vynese stanici a kosmická loď Crew Dragon pak posádku. Vast nechce v první fázi stavět obří vesmírné komplexy. Její stanice s označením Haven 1 bude připomínat první čínské stanice a bude se skládat jen z jednoho modulu.

Vesmírná stanice Haven 1

Projekt vesmírné stanice Haven 1 by mohl odstartovat nejdříve v srpnu 2025. Válcovitý modul bude mít na délku 10,1 metru a průměr 3,8 metru. Na jednom konci bude velká kopule pro pozorování Země, na druhém najdete dokovací port pro připojení Crew Dragonu.

Na každé straně je modul osazen dvěma poměrně velkými solárními panely. Ty jsou schopné generovat 15 kilowattů pro provoz modulu a poslouží také jako zdroj energie pro vědecké experimenty.

Vesmírná stanice Haven 1 •  Vast Space

Po připojení Crew Dragonu ke stanici získají astronauti mnohem více prostoru, budou moci provádět pozorování Země nebo provádět jednoduché experimenty. Má to ale háček. Kromě lodí s posádkami létají na ostatní stanice také zásobovací lodě. Haven 1 však bude mít jen jeden dokovací port, takže se k němu zásobovací loď nepřipojí.

Soukromnící otevírají vesmír celému světu

Hladem astronauti nezemřou. Některé zásoby či experimenty se vejdou pod sedadla v Crew Dragonu. Samotná stanice Haven 1 pak bude před startem naložena zásobami pro až čtyři čtyřčlenné posádky, které mohou na stanici strávit vždy 30 dnů.

Může jít o vesmírné turisty, ale také o „státní“ astronauty. Konkurenční společnost Axiom už dnes využívá Crew Dragon pro lety do vesmíru a brzy například vynese prvního tureckého astronauta. Vesmír se tak díky soukromým firmám otevírá doslova celému světu.

Haven 1 pod aerodynamickým krytem rakety Falcon 9 •  Vast Space

Stanice jako ze sci-fi

Spolupráce společností Vast a SpaceX má být mnohem těsnější. Nedávno proběhl první start obří kosmické lodě Starship a rakety Super Heavy. Kromě verze pro lidskou posádku má existovat také tanker pro doplnění paliva na oběžné dráze a nákladní verze.

Inženýři z Vast chtějí pomocí nákladní verze vynést v roce 2028 větší modul a v příštím desetiletí postavit velkou stanici. Komplex pro 40 lidí by měl délku 100 metrů a skládal se z modulů zapojených za sebou. Díky rotaci by stanice disponovala umělou gravitací, i když tohle už trochu vypadá spíše jako sci-fi než reálné plány.

Soukromé orbitální stanice:

Axiom, Blue Origin... kdo ještě?

Orbitální stanice plánuje více firem, ale většinou končí jen u hezkých obrázků. Možná největší šance má v článku zmíněná společnost Axiom. Za dva roky začne budovat stanici, která bude zpočátku připojena k ISS. První z několika modulů s názvem AxH1 bude nepatrně větší než Haven 1.

Blue Origin Jeffa Bezose chce postavit stanici Orbital Reef. Moduly by měla vynášet připravovaná raketa New Glenn od stejné firmy. Na stanici by se mělo vejít až 10 lidí. Vývoj podporuje finančně také NASA, která se chce soustředit na návrat na Měsíc, ale nechce po konci ISS zcela opustit oběžnou dráhu Země. Místo stavby nové vlastní stanice by NASA mohla občas využít soukromé stanice.

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

Orbitální stanice: Vesmírné přístavy existují už 50 let

Orbitální stanice: Vesmírné přístavy existují už 50 let

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

 

Články odjinud