Rod medvědů: Monstra i šelmičky

Rod medvědů: Monstra i šelmičky
Sdílej
 
Žijící medvědi jsou opravdu úctyhodné šelmy. Těžko se uvěří tomu, že v minulosti byli ještě větší. Nebo tomu, že vznikli ze zvířat, kterých bychom se asi moc nebáli.

 

Král medvědů strčí kodiaka do kapsy

Král medvědů strčí kodiaka do kapsy

 

Boj pravěkého lovce s medvědem není žádná fantazie, naši předkové se s nimi – a s ještě většími medvědovitými šelmami – opravdu setkávali a museli k nim cítit velký respekt.

Asi by byli hodně překvapeni, kdyby je někdo přenesl časem do doby, kdy vznikali první medvědi. Tou dobou jsou třetihory před 20 až 25 miliony lety. Po člověku ještě není ani památky a v lesích pobíhají primitivní psovité šelmy o velikosti lišky, z nichž se zanedlouho vyvinou medvědi.

Medvěd zakladatel

Za úplně prvního příslušníka rodiny medvědů se nejčastěji považuje Ursavus, velký asi jako foxteriér. Žil v Severní Americe i Eurasii a dal vzniknout čtyřem různým liniím medvědovitých šelem. První z nich nemá žádné žijící zástupce. Potomci ursavuse Indarctos a Agriotherium už měli opravdovou medvědí velikost (Agriotherium na délku měřilo 2,7 metru a bylo jedním z největších medvědů všech dob), ale před zánikem je to neuchránilo. Důvodem jejich vyhynutí mohla být kromě jiných faktorů i konkurence ze strany jejich modernějších příbuzných – předků dnešních hnědých medvědů.

Nohatý obr

O něco lépe dopadla linie takzvaných krátkočelých medvědů, pro které by bylo výstižnější označení „medvědi s krátkým čumákem“. Do ní patří dva skuteční giganti: severoamerický medvěd krátkočelý (Arctodus simus) a jihoamerické Arctotherium. Oba měli pro medvědy netypicky dlouhé nohy a v poměru k tělu malou lebku s krátkou obličejovou částí, která umožňovala velmi silný skus. Medvěd krátkočelý vyhynul před pouhými 11 000 lety, takže se nepochybně setkal s prvními lidskými obyvateli severoamerického kontinentu. Jestli je zabíjel nebo ho oni lovili svými oštěpy, nevíme. Je ale jisté, že šlo o jednu z největších suchozemských šelem všech dob – vážil kolem jedné tuny, a pokud se vztyčil na zadní, dosáhl výšky bezmála 4 metrů.

Zloději mršin?

Jihoamerický příbuzný medvěda krátkočelého, Arctotherium, byl ještě větší – jeho váha se pohybovala kolem 1500 kg. Čím se tito obři živili, není tak docela jasné. Na svých dlouhých nohách možná běhali rychlostí až 60 km/hod., což by ukazovalo na aktivní lovce. Na druhou stranu asi neuměli moc kličkovat a jejich přední končetiny byly celkem slabé na to, aby strhávaly na zem velká zvířata. Pravděpodobněji tak vypadá možnost, že šlo o mrchožrouty, případně „zloděje“, kteří čekali, až jiné zvíře uloví kořist a pak ho od ní odehnali. Medvěd krátkočelý ani Arctotherium už nežijí, ale v horách severozápadu Jižní Ameriky najdeme jejich o hodně menšího bratrance – medvěda brýlového. Váží nanejvýš 200 kg a živí se vegetariánsky. 

Černí a hnědí

Krátkočelé medvědy máme za sebou a můžeme se podívat na další vývojovou linii – tu, z níž pochází naprostá většina dnešních medvědů. Odvozuje se od medvěda jménem Protursus a jeho potomků – medvědů Ursus minimus a Ursus etruscus. První z nich byl předkem dnešních černých medvědů – medvěda pyskatého, ušatého, malajského a baribala. Ursus etruscus, ačkoli byl sám velký jen jako baribal, dal vzniknout jak obrovským medvědům jeskynním, tak hnědým medvědům včetně kodiaka, který si co do velikosti s jeskynním medvědem moc nezadá.

Černobílá hádanka

Poslední linií medvědů jsou pandy. Dnes žije jediný zástupce: panda velká, černobílý požírač bambusu. V našich znalostech o vývoji pand je hodně mezer, protože fosilních nálezů je poskrovnu. Zdá se ale, že první skutečnou pandou byl Ailurarctos, masožravec velký asi jako dobře vykrmená liška. Přímým předkem pandy velké pak byl jeho potomek Ailuropoda microta – zvíře o polovinu menší než ona, které se už živilo bambusem. Jestli i tato linie medvědů přežije, není jisté. Panda velká je závislá na bambusových lesích, které stále ubývají. Možná ji tak čeká podobný osud jako medvěda jeskynního. Ten nejspíš vymřel proto, že mu lidé vzali jeskyně, které pro něj byly životně důležité.

 

 

Otázka: Existoval medvěd mamutožrout?

Odpověď: Medvěd lední (Ursus maritimus) je spolu s medvědem kodiakem (Ursus arctos middendorffi, poddruh medvěda hnědého) největší suchozemskou šelmou naší planety. Dospělí samci váží až 700 kg a na délku měří až 3 metry. V minulosti ale existovali ještě větší lední medvědi.

Poddruh Ursus maritimus tyrannus vznikl z arktické populace medvědů hnědých někdy před 100 000 až 250 000 lety. Na délku měřil 3,7 metru a vážil 1200 kg. Čím se živil, přesně nevíme. Ve stoji na zadních ale měřil 4 metry, takže by zřejmě dokázal strhnout na zem a zabít i mamuta.

 

 

Borůvky pro medvědy: Jak pomohl návrat vlků do Yellowstonu

Borůvky pro medvědy: Jak pomohl návrat vlků do Yellowstonu

Lososi táhnou, medvědi se radují

Lososi táhnou, medvědi se radují

Medvědí "duch" není mýtem z indiánských legend

Medvědí "duch" není mýtem z indiánských legend

Klíčová slova:
zvire, medved
 

Články odjinud