Jak vytunit vikuně: První mládě divoké lamy se narodilo v Ostravě

Jak vytunit vikuně: První mládě divoké lamy se narodilo v Ostravě
Sdílej
 
Vikuně u nás lze vidět hned v několika zoo. Ta ostravská je ale začala chovat teprve před rokem a půl. A už dnes se raduje z úspěchu, v polovině března 2024 se tu narodilo první mládě této divoké lamy. Na svět přišlo během dne, porod tak mohli dokonce sledovat návštěvníci zoo.

Ostravské stádo vikuní tvoří dvě mladé samice, které byly do zoo dovezeny na podzim 2022, a jeden samec, který k nim přibyl začátkem roku 2023. Divoké lamyostravské zoo nahradily jejich domácí příbuzné – alpaky. Nyní se zoo dočkala historicky prvního mláděte tohoto vzácného zástupce jihoamerické fauny.

Mládě přišlo na svět v sobotu 16. března 2024. Samice rodila během dne přímo ve výběhu, takže kolemjdoucí návštěvníci mohli sledovat příchod malé vikuni na svět. Mláďata kopytníků se rodí značně vyspělá a záhy po porodu vstávají, aby se napila a následovala matku.

Mládě vikuni vypadá jako plyšák na hraní •  Enrico Gombala

I malá vikuňa začala už po hodině pobíhat po výběhu a sát mateřské mléko. Že mládě opravdu saje výživnou tekutinu, poznali chovatelé podle mávání ocásku, jímž mláďata tuto činnost doprovázejí.

Šikovná lama prvorodička

U porodů většiny zvířat chovaných v ostravské zoo lidé přímo neasistují. Pokud se neočekávají nějaké komplikace, samice porod zvládne sama, stejně jako ve volné přírodě. Řada porodů se navíc odehrává večer nebo v noci a jen zlomek pak během dne. Za normálních okolností by přítomnost člověka mohla naopak působit rušivě.

I samotné samice mnoha stádových zvířat se těsně před porodem od skupiny oddělí a rodí v ústraní. V zoo samozřejmě nejsou zvířata zcela bez dozoru. Jejich ošetřovatelé je pravidelně kontrolují, a pokud by nastaly nenadálé potíže, jsou připraveni pomoci.

Samice se o své první mládě vzorně stará •  Enrico Gombala

V případě vikuni, přestože byla prvorodička, to ale nebylo potřeba, samice porodila bez problémů. U druhé samice zatím chovatelé mládě neočekávají, protože teprve před nedávnem pozorovali páření. Pokud bylo úspěšné, mohlo by tak další mládě přijít na svět nejdříve za 11 měsíců, což je doba březosti vikuní.

Úspěšná záchrana

Lama vikuňa (Vicugna vicugna) obývá svahy And v Peru, Chile, Bolívii a Argentině ve výšce 3 700 až 4 800 m n. m.

V minulosti byl tento druh nadměrně loven pro srst a maso a čelil konkurenci domácích zvířat, což vedlo k prudkému poklesu populace a vikuňa se zařadila mezi ohrožené druhy. Do 1. poloviny 90. let minulého století byla na Červeném seznamu ohrožených druhů zařazena v kategorii zranitelný druh.

Mládě začalo krátce po porodu sát mateřské mléko •  Enrico Gombala

Díky ochranářským aktivitám a zákazu mezinárodního obchodu se podařilo její rychlý úbytek zastavit. Dnes se početnost populace vikuní odhaduje na 350 000 dospělých jedinců a v Červeném seznamu byla přeřazena do kategorie málo dotčený druh.

Díky pozitivnímu vývoji byla naopak v roce 2021 zařazena na tzv. Zelený seznam, do kterého jsou zapisovány druhy, jejichž populace se díky ochranářským opatřením úspěšně obnovuje. Je to vlastně takový protiklad Červeného seznamu.

Nejvzácnější šelma světa je v Ostravě: Nový král zvířat dorazil z Polska

Nejvzácnější šelma světa je v Ostravě: Nový král zvířat dorazil z Polska

Ať žije binturong! Kde mají malé mládě největší cibetkovité šelmy?

Ať žije binturong! Kde mají malé mládě největší cibetkovité šelmy?

Šimpi mimi! Ťuťu foto mláďat z Ostravy i Plzně: Ale není šimpanz jako šimpanz!

Šimpi mimi! Ťuťu foto mláďat z Ostravy i Plzně: Ale není šimpanz jako šimpanz!