Světový úspěch! Slavíme odchov supa chocholatého!

Světový úspěch! Slavíme odchov supa chocholatého!
Sdílej
 
Začátek letošního roku přinesl zlínské zoo velký důvod k oslavám. Poprvé v její historii a také poprvé v rámci zoologických zahrad České republiky a Slovenska se podařilo odchovat mládě afrického supa chocholatého. Jedná se skutečně o výjimečný úspěch, za uplynulý rok světové zoologické instituce odchovaly pouze 5 mláďat.

Supi chocholatí (Trigonoceps occipitalis) se v kolekci Zoo Zlín poprvé objevili v roce 2014. Velký důraz kladli zlínští chovatelé především na sestavení chovných párů, aby šance na potomstvo byla co největší.

Supi patří mezi nejnáročnější ptáky na vytvoření optimálních podmínek pro chov. Velmi často to pro chovatele znamená roky a roky úsilí a běh na dlouhou trať. V našem případě jsme na první oplozené vejce čekali osm let,“ přiblížil chov ředitel zoo Roman Horský.

Na úspěch to nejdříve nevypadalo

Úspěch v podobě odchovaného mláděte se však dostavil až v roce 2024. „Když v prosinci 2023 samice supa chocholatého snesla vejce, doufali jsme, že bude oplozené. K naší velké radosti se to skutečně potvrdilo. Vejce jsme ale raději odebrali a umístili do líhně, nechtěli jsme riskovat jeho případné poškození“, doplnil ředitel Roman Horský.

Mládě supa chocholatého se vylíhlo v umělé líhni •  zoo zlín

Mládě se vylíhlo na konci ledna 2024, chovatelé ho po několika dnech v inkubátoru vrátili zpět pod rodičovský pár. Přesto však nebylo zdaleka vyhráno. „I když rodiče projevovali o mládě zájem, zpočátku ho řádně nekrmili," přiblížil odchov mláděte zoolog Václav Štraub.

„Rozhodli jsme se proto mládě dokrmovat, dvakrát denně jsme mu podávali drobné kousky masa a vnitřností. Po pěti dnech jsme veškerou péči přenechali supímu páru. Jejich péči jsme sledovali přes kamerový systém, prováděli jsme také kontrolní vážení,“ dodává zoolog.

Malý sup vážil při vylíhnutí 100 g, dnes už jeho hmotnost přesáhla dva kilogramy. „Mládě supa chocholatého je pro nás obrovské ocenění letitého úsilí chovatelů a zoologů. Potvrzuje, že zlínská zoo patří mezi nejúspěšnější chovatele supů na světě.

Navíc jsme jednou z mála zahrad, která odchovává mláďata přirozeným způsobem pod rodiči. Pro případný návrat do volné přírody je to nesmírně důležitý předpoklad. Jsem na své kolegy opravdu pyšný,“ vyzdvihnul ředitel Roman Horský.

Sup chocholatý je kriticky ohrožený

Supi dnes patří mezi nejohroženější ptačí druhy na světě. Katastrofický úbytek supů v Asii se po zákazu veterinárního přípravku diclofenac podařilo zastavit, místní populace se tak pozvolna zotavuje.

Hned po vylíhnutí vrátili chovatelé mládě supa chocholatého zpět do péče rodičů •  zoo zlín

Problém se však přesunul do Afriky kde je ohroženo sedm z jedenácti druhů supů. K těm nejohroženějším patří i sup chocholatý, který má dnes status druhu kriticky ohroženého vyhynutím.

„Během posledních tří desetiletí došlo ke snížení jejich populace o více než 80 %. Rozhodli jsme se proto podpořit projekt ochranářské společnosti VULPRO zaměřený na sledování jejich výskytu a pohybu. Výsledky projektu následně umožní důslednou a účinnou ochranu tohoto druhu supů,“ říká ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo

Osm malých oryxů je v Zoo Olomouc. Zatím...

Osm malých oryxů je v Zoo Olomouc. Zatím...

Vlčí trojčata se narodila v Brně: Máme video a můžeš ho vidět!

Vlčí trojčata se narodila v Brně: Máme video a můžeš ho vidět!