Roztomilá mláďata tučňáků začala chodit do školky: Podívejte se!

Roztomilá mláďata tučňáků začala chodit do školky: Podívejte se!
Sdílej
 
V prosinci loňského roku se v budkách a hnízdních norách nové průchozí expozice West Cape v Safari Parku Dvůr Králové vyklubalo pět mláďat vzácných tučňáků brýlových. Teď už roztomilá pětice začala chodit do školky. Podívejte se!

24 jedinců tučňáků brýlových získal Safari Park Dvůr Králové v létě roku 2022 z nizozemských zoologických zahrad v Amsterdamu a Arnhemu. Předcházela tomu dlouhá jednání s koordinátorem evropského chovu i několik týdnů stáží dvorských chovatelů v zařízeních, která v chovu tučňáků brýlových vynikají.

„Podařilo se nám získat zajímavou skupinu složenou z mláďat i dospělých ptáků v reprodukčním věku, to je velmi důležité pro budoucí odchovy,“ pochvaloval si tehdy zoolog Michal Podhrázský.

Pět malých tučňáků ve školce

Tučňáci se v nové expozici rychle zabydleli a nenechali chovatele čekat dlouho. Již za půl druhého roku přivedli na svět pět mláďat. Jsou to první tučňáci, které se daří v historii safari parku odchovávat.

Video se připravuje ...

V zázemí se mladí tučňáci učí přijímat potravu z ruky chovatele a seznamují se s vodou • Zdroj: Safari Park Dvůr Králové

V současné době už přitom na vejcích sedí další dva dospělé páry. Přibližně po šesti týdnech od líhnutí opustila mláďata hnízdní nory. Zatím jsou ale skryta v zázemí před očima návštěvníků i dospělých tučňáků.

„Během pobytu v zázemní školce se tučňáci naučí přijímat krmení z ruky chovatele. To je důležité proto, aby později při krmení v expozici měli chovatelé přehled nad tím, zda dobře žerou,“ vysvětluje zoolog Michal Podhrázský.

U hejnových ptáků, kteří jsou si velmi podobní, by to jinak mohl být problém. Chovatelé proto dle doporučení evropského chovného programu odeberou tučňáčata z hnízd kolem šestého týdne věku. To zhruba odpovídá době, kdy začnou nory poprvé zkusmo opouštět.

Tučňáci brýloví vytvářejí páry, které jsou si celoživotně věrné •  Helena Hubáčková / SPDK

Co se učí mláďata? Plavecký výcvik!

„V té době mají ještě prachové peří a hrozí nebezpečí, že by mohla spadnout do vody. Prachové peří je nasákavé, a tak by se takřka jistě utopila,“ upozorňuje zoolog. Určité riziko hrozí mláďatům i od ostatních tučňáků v kolonii.

„Dospělí se občas mezi sebou hašteří a víme, že například samci často útočí na cizí mláďata samčího pohlaví. Samice zase na ta samičího. I tady potom hrozí pád do vody,“ popisuje Michal Podhrázský.

První kontakt s vodou tak čeká tučňáčata také v zázemí. Mají tam připravený mělký bazének, v němž budou zdokonalovat své plavecké dovednosti. „Dvojice vylíhnutá jako první je již přepeřená a vodu zkouší. Tři další musejí nejprve vypelichat. Až poté, co si budou všichni ve vodě jistí, je vypustíme do expozice,“ plánuje Michal Podhrázský.

V přírodě žijí tučňáci brýloví v početných koloniích •  Helena Hubáčková / SPDK

Mladé ptáky od těch dospělých lze snadno rozlišit – zatímco dospělí jsou kontrastně černo-bílí, u mláďat jsou barvy jemnější a šedavé. Jistý je zatím jeden samec a jedna samice u zbývajících tří mláďat se pohlaví dosud nepodařilo určit.

Ohrožený tučňák brýlový

Tučňák brýlový (Spheniscus demersus) obývá jihoafrické pobřeží Namibie a Jihoafrické republiky. Patří k druhům ohroženým vyhynutím a v přírodě jich dál ubývá – od osmdesátých let na méně než polovinu původních počtů.

Jejich chov v zajetí je velmi náročný. Jde o zvířata citlivá na stres i na výbornou kvalitu vody nebo krmení. To tvoří mořské ryby nebo bezobratlí. Safari park dováží mořské ryby výhradně z certifikovaných zdrojů, které jsou k životnímu prostředí ohleduplné a zdroje využívají zodpovědně. Kromě Dvora Králové u nás chová tučňáky brýlové už jen Zoo Ústí nad Labem.

Tučňáci na ostrově rajského plynu pobláznili vědce... doslova!

Tučňáci na ostrově rajského plynu pobláznili vědce... doslova!

Tajemství prvního mláděte v Zoo Děčín odhaleno! Je to veverka nebo makak?

Tajemství prvního mláděte v Zoo Děčín odhaleno! Je to veverka nebo makak?

Nejvzácnější šelma světa je v Ostravě: Nový král zvířat dorazil z Polska

Nejvzácnější šelma světa je v Ostravě: Nový král zvířat dorazil z Polska