Nový hřebec z Francie: Zebrám v Chlebech přibyly další pruhy

Nový hřebec z Francie: Zebrám v Chlebech přibyly další pruhy
Sdílej
 
Jedna z našich nejmenších a nejmladších zoologických zahrad, Zoo Chleby, si koncem loňského roku nadělila dárek v podobě pruhovaného hřebce zebry Böhmovy. Do chlebské zoo přicestoval až z francouzské Zoo de La Boissière-du-Doré, kde se narodil.

Mladý zebří hřebeček pojmenovaný Granty brzy oslaví své druhé narozeniny. „Dlouhou cestu do nového domova zvládl Granty na jedničku a do pavilonu vstoupil bez jediného zaváhání“ prozradil k dlouho plánovanému transportu Jaroslav Dufek ze ZOO Chleby.

Grantyho příchod je pro zoo významným momentem, neboť zebra Böhmova je pro ni nově chovaným druhem. Historicky první zebrou se stala roční samice Dory, která se narodila v Zoo Dvůr Králové a do Chleb přicestovala v listopadu 2023.

Pohodová dvojice

Granty dostál své pověsti pohodového mladíka a neznámému prostředí přivykl velmi rychle, chovatelé proto mohli přistoupit k bližšímu seznamování páru. První dny měly zebry pro sebe každá svůj box v pavilonu a oťukávaly se jen přes hrazení.

Až počasí dovolí, zebry böhmovy se představí návštěvníkům zoo ve venkovním výběhu •  zoo chleby

„Z jejich spojení jsme měli velký respekt, ale bylo jasné, že k tomu jednou dojít musí. Nechtěli jsme to proto příliš odkládat, i s ohledem na to, že zvířata na sebe zatím reagovala dobře. Nejprve jsme otevřeli dveře mezi boxy a vytvořili jim společný prostor. Zebry nás překvapily tím, že k sobě jen přišly a očichaly se. Poté se začaly věnovat společnému krmení,“ uvedl Jaroslav Dufek.

Bude další zebra?

Obě zebry nyní čeká první vstup do venkovního výběhu, kde je spatří i návštěvníci zoo. V blízké budoucnosti by zoo chtěla rozšířit zebří rodinu o další samici ze Dvora Králové a dotvořit tak chovné trio.

Zoo Chleby je druhou naší zoo, kde můžete vidět poddruh zebry böhmovy •  zoo chleby

„Jsme nadšeni, jak se situace mezi zebrami vyvíjí, a těšíme se na pokračování. Zebří samci dospívají o něco později, takže Granty potřebuje ještě dospět, potomky v nejbližší době proto neočekáváme,“ přibližuje další vývoj zooložka Alena Fraňková.

Zoo Chleby je teprve druhá

Zebra Böhmova (Equus quagga boehmi) je jedním z poddruhů zebry stepní. Vyznačuje se tím, že má na bílém podkladě široké černé pruhy bez mezipruhů. Po té, co chov těchto zeber ukončila pražská zoo, zůstala Zoo Dvůr Králové jediným zařízením, které je u nás chová. Chlebská zoo se tak stala druhou v Česku, kde můžete tento poddruh vidět.

Nejvzácnější šelma světa je v Ostravě: Nový král zvířat dorazil z Polska

Nejvzácnější šelma světa je v Ostravě: Nový král zvířat dorazil z Polska

Netopýři v Olomouci nejsou netopýři! Někteří hopkají

Netopýři v Olomouci nejsou netopýři! Někteří hopkají

Noví gepardi v Plzni: Proč jsou tak maličcí?

Noví gepardi v Plzni: Proč jsou tak maličcí?