Noví gepardi v Plzni: Proč jsou tak maličcí?

Noví gepardi v Plzni: Proč jsou tak maličcí?
Sdílej
 
Gepard súdánský (Acinonyx jubatus soemmeringii) je poddruh geparda vyskytující se v severovýchodní Africe. U nás ho můžete vidět v jediné zoo, v Zoologické a botanické zahradě města Plzně. Ale proč jsou tak maličcí?

Khalid, patnáctiletý samec geparda súdánského, žije v plzeňské zoo od roku 2010. Spolu s ním přijeli ze zoologické zahrady La Palmyre ve Francii ještě dva stejně staří samci. Ti už ale uhynuli a Khalid zůstal v zoo sám.

Až do prosince minulého roku (2023). Tehdy přijeli ze stejné zoo, tj. z francouzské zoo La Palmyre, do Plzně nové dvě gepardí samice stejného druhu. Tam se narodily v srpnu 2012, ale mají jiné rodiče než Khalid. „Jde historicky o čtvrtého a pátého geparda v Plzni,“ vysvětlil mluvčí Zoologické a botanické zahrady města Plzně Martin Vobruba.

Gepardi jsou nejrychlejšími suchozemskými savci na světě. Dokážou vyvinout rychlost až 120 kilometrů v hodině •  Zoo Plzeń / Kateřina Misíková

Maličcí gepardi

„Jsou to jedenáctileté samice, ale návštěvníkům se mohou zdát maličké. Například gepardi, které návštěvníci vidí v zoo ve Dvoře Králové, jsou oproti těm našim mohutnější. Ale není to tím, že bychom se o ně nestarali nebo je málo krmili. Poddruh gepard súdánský je ve skutečnosti nejmenším poddruhem geparda“ vysvětluje chovatelka Lenka Václavová.

Zároveň uvádí, že samice geparda nepřivezli do Plzně proto, aby se počet těchto kočkovitých šelem rozrostl. „Jde o výpomoc zahradě, která je dlouhodobě chová. Jednak počet samic výrazně překročil počet samců a také proto, aby je mohla francouzská zoo nadále chovat, potřebovala uvolnit výběhy,“ dodala chovatelka. Soukromě si gepardy pojmenovala, Khalidovi říká velký a samice jsou světlá a tmavá.

Gepardi jsou ve venkovním výběhu, odkud mohou pozorovat antilopy, zebry či prasata savanová. Kromě venkovního výběhu mají šelmy také přístup do vnitřní expozice, kde žijí ve společném pavilonu s hrošíky liberijskými a pelikány.

Kočičí čtyřčata: Čiči foto mláďat z Ústí

Kočičí čtyřčata: Čiči foto mláďat z Ústí

Jak skvrny chrání mláďata zvířat? Hrají si na schovávanou!

Jak skvrny chrání mláďata zvířat? Hrají si na schovávanou!

Jak se stěhuje tygr? Podívejte se!

Jak se stěhuje tygr? Podívejte se!

Klíčová slova:
gepard, kočkovitá šelma, Zoo Plzeň