Ostrava jedna ze čtyř v Evropě: První jeřábi už vyrostli

Ostrava jedna ze čtyř v Evropě: První jeřábi už vyrostli
Sdílej
 
Jeřáb bělošíjí (Grus vipio) žije v severovýchodním Mongolsku, severovýchodní Číně a na jihovýchodě Ruska. Patří k druhům v přírodě ohroženým, a přestože je v Evropě chová asi v 60 institucí, v loňském roce se podařilo mláďata odchovat pouze ve čtyřech zoologických zahradách. Jednou z nich byla právě ta ostravská.

Prvních mláďat jeřábů bělošíjích se Zoo Ostrava dočkala po 16 letech chovu. Ten začal v roce 2007 dovozem dvou samců. V roce 2017 byl jeden ze samců vyměněn za samici a o dva roky později proběhlo první hnízdění. Vejce ale nebyla oplozená, a to ani v několika následujících letech.

Mláďata jeřábů už jsou velká

Oplozená byla až loňská snůška dvou vajec. Z nich se vylíhla 28. a 30. června mláďata pokryta rezavohnědě zbarveným prachovým peřím, která díky starostlivé péči obou rodičů od začátku prospívala. Zoo Ostrava byla jednou z pouhých čtyř zahrad, kterým se to loni podařilo.

Rychle dorostla do velikosti dospělých ptáků. Zbarvením jsou ale stále ještě dobře rozeznatelná - mladí jedinci nemají tak výrazně zbarvené peří jako rodiče.

Z Ostravy do Belgie

Na doporučení koordinátora evropského chovu těchto majestátních ptáků byli oba mladí samci jeřábů bělošíjích ze Zoo Ostrava převezeni do Parc animalier de Boillon v Belgii.

„Transport byl načasován do druhé poloviny ledna, abychom vytvořili chovnému páru podmínky k dalšímu rozmnožování. Tok u těchto jeřábů začíná již v polovině února a páření probíhá až do začátku března, v závislosti na počasí. Stavba hnízda a první snůška je u tohoto páru zaznamenávána již v první polovině března,“ popisuje inspektorka chovu Yveta Svobodová.

Chovatelé si prvního odchovu těchto jeřábů velmi cení a doufají, že budou úspěšně rozmnožovat i v dalších letech.

Kočičí čtyřčata: Čiči foto mláďat z Ústí

Kočičí čtyřčata: Čiči foto mláďat z Ústí

Císař mezi kotuly: Nové ťuťu mládě opičky má zvláštní jméno

Císař mezi kotuly: Nové ťuťu mládě opičky má zvláštní jméno

Nejroztomilejší nové mládě: Novoroční dárek v pražské zoo

Nejroztomilejší nové mládě: Novoroční dárek v pražské zoo