Česko je ZOO velmoc! Uvidíte bizarní mládě i vzácné psohlavce

Česko je ZOO velmoc! Uvidíte bizarní mládě i vzácné psohlavce
Sdílej
 
Českou republiku můžeme považovat za zoologickou velmoc – alespoň co se počtu zoologických zahrad týká. Máme jich totiž u nás 28. A k tomu spoustu menších chovných zařízení, jako jsou různé zookoutky či záchranné stanice. Když je navštívíte, uvidíte všechno možné - nově třeba mládě bizarního ptáka v Olomouci nebo vzácné psohlavce v Praze.

Moderní zoologická zahrada ale není „výstava“ zvířat, jako tomu bývalo v minulosti. Je to vědecká instituce, která udržuje záchranné chovy ohrožených druhů zvířat, umožňuje jejich studium a výzkum jejich chování a v neposlední řadě slouží k poučení veřejnosti.

V Zoo se pořád něco děje

V každé zoo se tak neustále něco děje: Rodí se nová mláďata, přibývají nové druhy zvířat, jiné naopak ubývají. Každá zoo se navíc snaží připravit pro své návštěvníky i řadu doprovodných akcí. 

Sledovat, co se ve které z našich zoo děje nebo jaké akce připravuje, není při jejich množství snadné. A právě v tom by vám měla pomoci rubrika ábíčka. Od nového roku se tu budou pravidelně objevovat zprávy o tom, jaká zajímavá mláďata se ve které zoo narodila, kde otevřeli novou expozici nebo dovezli nový druh zvířete, jaká akce či výstava v zoo stojí za návštěvu. A začínáme už dnes.

Zoo Olomouc:

Mládě bizarního ptáka na Svatém Kopečku

Mládě bizarního ptáka čáji obojkové v olomoucké zoo •  Zoo Olomouc

Po třech letech se olomoucká zoo na Svatém Kopečku chlubí odchovem mláděte bizarního jihoamerického ptáka čáji obojkové (Chauna torquata).

Odchov těchto ptáků není snadný, důležitá je dostatečně pestrá strava (sestávala z mísy pampelišek, ptačince, vařené mrkve, okurek, rajčat a vařených vajec a velkého množství vodního okřehku), dostatek slunečního záření a také důsledná hygiena. Čáji přišly na Svatý Kopeček v roce 1999 a od té doby úspěšně vyvedly 14 mláďat. 

Zoo Děčín:

Karakal se zabydlel v nové expozici šelem

Karakal se zabydlel v nové expozici pro kočkovité šelmy •  Zoo Děčín

Na konci listopadu se ve zcela nové expozici pro kočkovité šelmy v Zoo Děčín zabydlel první obyvatel – karakal (Caracal caracal). Pětiměsíční samec přicestoval ze Zoo Jihlava a v dohledné době by k němu ještě měla přibýt samička. Svými štětičkami na uších připomínají tyto pouštní kočky rysa, s ním ale nejsou nijak příbuzné. 

Zoo Praha:

Pražští psohlavci jsou teprve čtvrtí v Evropě

V Zoo Praha se na konci listopadu zabydlel mladý pár vzácných psohlavců Batesových ( •  Petr Hamerník/Zoo Praha

V pavilonu Terárium se na konci listopadu zabydlel mladý pár vzácných psohlavců Batesových (Corallus batesii). Tito nejedovatí stromoví hadi z amazonských pralesů byli jako samostatný druh rozpoznáni teprve v roce 2009, do té doby byli považováni za běžnější psohlavce zelené (C. caninus). V chovech jsou velmi vzácní, pražská zoo je teprve čtvrté chovné zařízení v Evropě, které se jimi může chlubit. 

VIDEO Za mládětem luskouna do ZOO Praha:

Video se připravuje ...

Za mládětem luskouna a do tunelu metra D ve video magazínu časopisu ABC • Zdroj: ABM

Zápisky z pražské zoo: Ředitelování z jurty

Zápisky z pražské zoo: Ředitelování z jurty

Nejvzácnější mláďata: Zoologické zahrady nejsou jen přehlídka zvířat

Nejvzácnější mláďata: Zoologické zahrady nejsou jen přehlídka zvířat

Návštěva u luskounů: Mládě Šiška je novou hvězdou Zoo Praha

Návštěva u luskounů: Mládě Šiška je novou hvězdou Zoo Praha