Virtuální stavitelství: Zábavní park s dinosaury, bobří osada i kouzelnická škola!

Virtuální stavitelství: Zábavní park s dinosaury, bobří osada i kouzelnická škola!
Sdílej
 
Ábíčko vybírá herní hity zaměřené na budování a řízení vlastní osady, celé země nebo třeba zoologické zahrady. Virtuální stavitelství umožní postavit zábavní park s dinosaury, bobří osadu i kouzelnická školu!

Stavitelské a manažerské hry jsou nesmírně oblíbené u hráčů, které baví něco postavit s přispěním vlastní kreativity, aby se následně mohli celé hodiny spokojeně dívat, jak jejich město či jiný systém skvěle vypadá a hlavně funguje.

Populární jsou už přibližně třicet let od doby, kdy rozlišení obrazovek domácích počítačů bylo dostatečné na to, aby bylo možné bezpečně rozeznat chatičku od mrakodrapu, zebru od slona nebo vlak od autobusu. Za tu dobu ušly tyto hry obrovský kus cesty a našly si miliony oddaných fanoušků.

Virtuální podnikavci

Často se jim souhrnně říká „Tycoony“, což vychází z anglického slova tycoon neboli magnát. To označuje zámožného podnikatele, který ovládá velkou firmu, nejčastěji v nějaké oblasti průmyslu.

Za otce zakladatele tohoto žánru jsou všeobecně považovaní tři velikáni herní historie. Tím prvním je Chris Sawyer, který navrhl Transport Tycoon a RollerCoaster Tycoon, ve kterých simuloval stavbu a řízení dopravního podniku a zábavního parku. Na jeho práci dnes volně navazuje britské studio Frontier Developments se svou sérií zvanou Planet.

Od strojvedoucího k panovníkovi

Druhým do party je Sid Meier, tvůrce Railroad Tycoon – titulu zaměřeného výhradně na železniční dopravu. Meier později ke stavění přidal další prvky a významně pomáhal formovat žánr 4X her. Zkratka 4X vychází z anglických slov explore, expand, exploit a exterminate neboli objev, rozšiřuj, využívej a vyhlaď.

Chcete si postavit vlastní Bradavice? Lepší příležitost než v Two Point Campus nedostanete •  FRONTIER DEVELOPMENTS, MECHANISTRY, SEGA, CRYTIVO, 2K, MOHAWK GAMES, DEVOLVER DIGITAL, TEAM17, BUGBYTE

To znamená, že ve hrách, jako je Meierova proslavená Civilization nebo nejnovější Old World a Humankind, máte na starost řízení celého impéria a cílem je kromě stavění i porazit oponenty.

Městské simulátory

Posledním důležitým člověkem v historii budovatelských simulátorů je Will Wright. Ten je designérem SimCity, mimořádně populární hry zaměřené na stavění a řízení celého města (dnes je o něco známější konkurenční hra Cities: Skylines).

Wright stojí i za jedním z největších herních hitů celé historie, a sice The Sims. Simulaci života rodiny, výstavby domova, ale i zařizování dovolené, dnes napodobují tvůrci tisícovek her, hlavně na mobilní telefony. O kreativní virtuální kutily, kteří si chtějí postavit své vysněné město, zoologickou zahradu, zábavní park nebo třeba vesmírnou stanici, totiž rozhodně není mezi hráči nouze.


Nejlepší stavitelské hry, strategie, tycoony:

Two Point Campus

Video se připravuje ...

Two Point Campus • Zdroj: Two Point Campus

Budovatelská hra Two Point Campus patří mezi žhavé novinky. Navazuje na úspěšnou Two Point Hospital, ve které si hráči mohli postavit svou vlastní nemocnici. Hry ze série Two Point se vyznačují tím, že jsou trochu ztřeštěné, ale o to zábavnější. V Two Point Campus budete stavět školu, ale ne jen tak ledajakou. V té vaší se žáci totiž mohou učit kouzla a čáry, vynikat ve smyšlených sportech, studovat bláznivé předměty nebo vařit groteskní jídla.

Prehistoric Kingdom

Video se připravuje ...

Prehistoric Kingdom • Zdroj: YouTube

Napadlo vás někdy, jak by vypadaly zoologické zahrady, kdyby v nich místo zvířat z celého světa byli zástupci vyhynulých druhů od mamutů přes šavlozubé tygry až po obří ještěry? Pokud ano, můžete si přesně takový park postavit ve hře Prehistoric Kingdom. Od známější série Jurassic World Evolution (navazuje na filmový Jurský svět) se liší zejména tím, že se zaměřuje na všechny dávné tvory, nikoliv jen dinosaury.

Sweet Transit

Video se připravuje ...

Sweet Transit • Zdroj: Team 17

Vlaková tematika patří u autorů Tycoonů mezi ty vůbec nejčastěji zpracovávané, milovníků vláčků totiž po celém světě najdeme nespočet. V ABC 5/2019 jsme psali o skvělé české hře Mashinky (článek najdete také tady) a i nejnovější přírůstek v žánru má českou stopu. Simulátor ředitele železniční firmy Sweet Transit naprogramoval Litevec Ernestas Norvaišas, který v minulosti pracoval jako 3D grafik na veleúspěšné české hře Factorio – simulátoru vesmírné továrny.

Planet Zoo

Video se připravuje ...

Planet Zoo Beta Trailer • Zdroj: Doupě.cz

Hra Planet Zoo není na rozdíl od zbytku úplnou novinkou, vyšla už v listopadu roku 2019. Jenže její autoři poctivě přibližně každé čtyři měsíce vydávají nový rozšiřující balíček (DLC), ve kterém najdete další zajímavá zvířata, scenérie nebo herní prvky. V letošním roce se zaměřili například na ohrožené druhy nebo zvířata žijící v Evropě, a tak ve své virtuální zoologické zahradě můžete chovat takové nádherné tvory, jako je kůň Převalského či rys ostrovid.

Terra Nil

Video se připravuje ...

Terra Nil • Zdroj: DevolverDigital

Naše planeta definitivně shořela na popel. Nyní je třeba přírodě pomoci moderními technologiemi k tomu, aby se vzpamatovala, z hor místo lávy opět tekla průzračná voda a v moři se začaly formovat nové korálové útesy. Přesně o tom je Terra Nil, budovatelská hra zaměřená na důležité téma ochrany přírody a klimatu. K dispozici je zatím rozsáhlá zkušební verze, autoři ale počítají s tím, že plná hra vyjde ještě před koncem letošního roku.

Timberborn

Video se připravuje ...

Timberborn • Zdroj: YouTube

V Timberborn, nenápadné, ale velmi úspěšné hře ze sousedního Polska, se stanete králem bobří osady. Roztomilí hlodavci žijí v blízkosti lesů a řek, musí se však potýkat se střídáním deštivých a suchých období, kdy voda ustupuje z koryta. Vaším úkolem proto bude stavět hráze pro zadržení vody v přírodě a zajištění zavlažování plantáží s mrkví či obilím. Ale nebojte, jakmile zajistíte základní potřeby, dojde i na bobří kolotoče nebo táboráky.

Space Haven

Video se připravuje ...

Space Haven • Zdroj: Bugbyte Ltd.

Počítačových her z prostředí vesmíru je jako máku. Jenže kvalitních a náročných strategií, ve kterých byste řídili svou intergalaktickou loď nebo třeba měsíční základnu, najdete docela pomálu. Mezi ambiciózní a zajímavé hry s tímto zasazením se řadí Space Haven. Posádka lodi se musí vypořádat se spoustou technických i sociálních potíží při objevování planet vhodných k životu. Celý vesmír se navíc pro každou hru generuje náhodně znovu, takže žádné hvězdné dobrodružství není jako to předchozí.

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Chytré hraní: Nej PC hry pro mladé badatele

Chytré hraní: Nej PC hry pro mladé badatele

Let's play video: Stavíme dinosauří zoo v Jurassic World Evolution

Let's play video: Stavíme dinosauří zoo v Jurassic World Evolution

 

Články odjinud