Civilization IV: Colonization

Civilization IV: Colonization
Sdílej
 

Hit ABC

Jak vypadaly hry před více než deseti lety, si dovedete představit: jednoduchá grafika v malém rozlišení, chabé zvuky a minimální počet efektů.

Přesto vznikalo mnoho titulů, které nás přikovaly k monitorům a nutily nás u nich trávit noci. Jedním z nich byla také Colonization z roku 1994. Civilization IV: Colonization je vlastně její remake fungující na enginu povedené Civilization IV. Nenajdete v ní kromě lepšího grafického zpracování a ovládání v podstatě žádné závažné novinky. To ale rozhodně není na škodu. Původní Colonization byla výborný kousek a nejinak tomu je u jejího remaku.

A jak se hraje? Zkrátka se vylodíte v Americe (nebo jiné náhodně generované zemi) a zuby nehty se musíte snažit zde udržet, zvelebovat kolonie a nakonec získat i nezávislost na starém kontinentě. Oproti Civilizaci se neodehrává na tak velkých mapách a také se zde tolik neválčí. Spíše se staráte o rozvoj měst, činnost osadníků, prozkoumáváte pustiny, šíříte svou víru, obchodujete s indiány, těžíte suroviny a jste svědky, jak se vaše kolonie pěkně rozrůstá. Časem na kruté války dojde. Historie si žádá oběti a Civilization IV: Colonization vaši pozornost. Znovuzrození léty prověřené klasiky byste neměli minout.

Hodnocení: 80 %
Výhody: osvědčená klasika s chytlavou hratelností, generované mapy, multiplayer, příjemné ovládání, atmosféra hry a roztomilá grafika
Nevýhody: v češtině pouze manuál, není tak rozsáhlá jako Civilizace
Výrobce: Firaxis
Foto

Web:

(www.civilization.com)




Co se hraje
Star Wars: The Force Unleashed


Už podle názvu je jasné, že Star Wars: The Force Unleashed míří na fanoušky a znalce filmů Hvězdných válek. A můžeme říci, že je uspokojí. Budou nadšení opravdu výjimečnou grafickou stránkou hry, famózní hudbou i zvuky, které dokonale pasují do celého Star Wars světa.

Ale i ostatní hráči zde mohou najít dostatek zábavy. V roli postavy Starkillera, Vaderova učně, projdete několik různých planet, kde budete především kosit hordy startrooperů i jiných nepřátel. Nevyhnete se ani tuhým soubojům s bossy. Příběh nekopíruje ten filmový, děj je zasazen mezi třetí a čtvrtou epizodu. Vaše konání by teoreticky mělo mít vliv na příběh čtvrtého filmového dílu.

Hra je postavena především na výborné atmosféře a také na hrátkách se sílou. Budete si pohazovat s předměty i vojáky, vyvolávat ničivé vlny energie nebo tvořit spalující výboje. Do toho se vloží i bojová komba světelným mečem. Své schopnosti můžete v průběhu hry zlepšovat.
Foto

Star Wars: The Force Unleashed má velmi jednoduché ovládání a rychle se s postavou sžijete. Bohužel ne na dlouho. Krátká herní doba a celkově lineární průběh hry poškozují hodnocení tohoto jinak vydařeného konzolového kousku.

Hodnocení: 75
Výhody: skvělá Star Wars atmosféra hry, parádní grafika i zvuky, používání síly, neustálá akce a dobré ovládání
Nevýhody: občas zazlobí kamera, krátké a lineární
Výrobce: LucasArts
Web:

(www.lucasarts.com/games/theforceunleashed)