Zoo tycoon

Sdílej
 
Koupím dva slony, ti se mi v zoo vždycky líbili nejvíc. Zasadím jim do výběhu pár stromů, rozmístím kameny na drbání, boudu na spaní a v rohu jim vybuduji nádrž s vodou. Vypadají spokojeně.

Zoo tycoonCílem hry Zoo tycoon je vybudovat zoologickou zahradu, která se líbí nejen vám, ale hlavně zvířatům a návštěvníkům. Právě oni totiž rozhodnou, jestli bude vaše zvířecí oáza vzkvétat či naopak. Můžete hrát buď volnou hru, kde se dobře seznámíte s jejím principem, aniž byste se stresovali časovým limitem, nebo mise se speciálními úkoly. Ve volné hře začínáte s pozemkem, penězi, omezeným výběrem zvěře a vlastní fantazií. Než koupíte zvíře, musíte mu postavit speciální ohradu. Je dobré kupovat zvířata v párech, tlupách či stádech, podle toho, jak žijí ve volné přírodě. Počet kusů by měl také záviset na velikosti ohrady - zvířátkům by mohlo být těsno. Aby se jim u vás líbilo, musíte jim výběh zútulnit. Většinou je potěší stromy, kameny, keře a pěkná boudička. Některým uděláte radost vodou nebo změnou terénu. Když jsou zvířata spokojená, objeví se nad nimi zelený smajlík, jsou-li nespokojená, objeví se červený zamračený smajlík.

Pro zvířata i návštěvníky

Na práci v zahradě najímáte zaměstnance, kteří slouží k obstarávání zvířat a k podávání informací návštěvníkům. Každého pracovníka platíte, takže byste je měli najímat s rozmyslem a účelně, aby se vám jen tak netoulali po parku. Také se musíte starat o návštěvníky. Kromě věcí nezbytných, jako jsou odpadkové koše, lavičky a záchody, bude třeba časem postavit restaurace, stánky se zmrzlinou, párky v rohlíku či suvenýry, ale také kašny, rozhledny, terária atd. Prosperitu zahrady je možné si prohlédnout na grafech znázorňujících příjmy, výdaje, spokojenost zákazníků a návštěvnost. Jako majitelé samozřejmě ovlivňujete ceny všeho, zač zákazník utrácí, od vstupného až po pizzu. Pokud jsou zvířata v párech spokojená, dočkáte se zanedlouho mláďat, která jsou také dobrým zdrojem příjmu. Vaši péči o zvířata bedlivě střeží ochránci zvířat, kteří mohou při špatném zacházení zablokovat nákup další zvěře, nebo vás naopak vyznamenají. Ocení také pravidelné dotace na výzkum ohrožených zvířat.

Hodnocení

Zoo tycoon je báječně propracovaná a velice milá hra, v níž se dozvíte mnoho nového o zvířatech. U každého zvířete je totiž informace o jeho životě ve volné přírodě. Každé zvíře, stánek či osobu si můžete pojmenovat, takže si k nim záhy vybudujete osobní vztah. Brzy poznáte, že svoji zoo milujete a děláte si starosti, když vám stůně krokodýl nebo nechtějí žrát vlci. Zoo tycoon Zoo tycoon Zoo tycoon