Návštěva u luskounů: Mládě Šiška je novou hvězdou Zoo Praha

Návštěva u luskounů: Mládě Šiška je novou hvězdou Zoo Praha
Sdílej
 
Zoo hlavního města Prahy se chlubí celosvětovým úspěchem – rozmnožila jedno z nejobtížněji chovatelných zvířat. Ábíčko navštivilo luskouny a jejich roztomilé mládě Šišku!

Sraz před pražskou zoo jsme měli krátce po osmé ráno. V tuto hodinu je pro návštěvníky ještě zavřená, ale většina zaměstnanců už tam je v pilné práci. Jedním z nich byl i ošetřovatel malých savců David Vala, který v zázemí pavilonu Indonéská džungle vařil speciální krmnou směs pro své nejvzácnější svěřence.

Narození luskouna = světový úspěch

Vzácných zvířat chová pražská zoo hodněkoně Převalského, gorily, slony... Letos na jaře je ale s přehledem převálcovala mrňavá šiška. Pardon, Šiška. S velkým Š-! Jde o jméno mláděte luskouna, jehož narození v zajetí je celosvětovým úspěchem. Jméno dostalo pro svůj vzhled – po narození prý skutečně připomínalo spíš smrkovou šišku než zvíře. Mohou za to šupiny, které kryjí s výjimkou břicha celé jeho tělo. Stejně jako tělo rodičů – luskounů krátkoocasých. Video návštěva u malého luskouna 👉

Video se připravuje ...

Za mládětem luskouna a do tunelu metra D ve video magazínu časopisu ABC • Zdroj: ABM

Pátá zoo na světě

Luskouny chová jen pět zoologických zahrad na světě. Ta pražská je druhou v Evropě, další jsou v Japonsku, Vietnamu a na Tchaj-wanu. A právě z tchajwanské zoo Taipei, která je současně výzkumným a záchranným centrem luskounů krátkoocasých, přicestovala do Prahy v dubnu 2022 samice Run Hou Tang a samec Guo Bao.

Sedmispáči

Při našem příchodu do pavilonu byla čilá jen Run Hou Tang, Guo Bao spal stočený ve svém doupěti. Což je, jak nám sdělil pan Vala, nejoblíbenější činnost luskounů, prospí prý 20 hodin denně! Vzácné mládě jsme však neviděli. Ale nemusíme se prý bát, až ucítí krmení, vyleze.

Šiščina máma neměla dost mléka, tak ji chovatelé po konzultaci s odborníky v Taipei přikrmovali uměle •  Miroslav Bobek/Zoo Praha

Jako mravenečníci

Luskouni se živí takřka výlučně mravenci a termity stejně jako mravenečníci. Stejně jako oni nemají zuby, zato mají mimořádně dlouhý jazyk a silné drápy, jimiž mraveniště rozhrabávají. Během jednoho krmení (jazyk dokážou vypláznout až 80x za minutu) spolykají pořádnou dávku této drobné kořisti. Vymyslet pro ně náhradní stravu proto bylo klíčové pro úspěch chovu a zabralo taipeiským chovatelům 20 let práce.

Luskouní koláč

Během let totiž zjistili, že nejde jen o hmyz. Ale jak svým jazykem projíždějí chodbičky mravenišť, obohacují svou potravu o další přísady obsažené v hlíně či dřevu. Nakonec se taipeiským chovatelům podařilo i tyto složky nahradit a připravit směs, kterou pojmenovali „pangolin cake“ – „luskouní koláč“, to proto, že se směs různě tepelně upravuje, vaří, peče... Taipeiští chovatelé se na luskouní jídlo stali odborníky a začali je pravidelně množit.

Pečlivě odvážené množství potravy ošetřovatel rozdělí do psích „lízacích“ misek •  Miroslav Bobek/Zoo Praha

Dvakrát denně

Do Prahy proto luskouny doprovázela jedna z chovatelek z taipeiské zoo, aby předala recept na náhradního krmivo. Je docela složitý, příprava jedné krmné dávky trvá hodinu a půl! Vlastně jde o dávky dvě, hotový „koláč“ kuchař rozdělí na dvě poloviny, tu první dostanou luskouni ráno, druhou uloží do mrazáku (směs vydrží čerstvá jen dvě hodiny) a odpoledne ji rozmrazí na druhé krmení.

Recept na luskouní koláč

Chcete ochutnat luskouní koláč? Tady je recept. Hlavní složkou jsou včelí larvy cca 1,5 cm dlouhé. K nim přidejte jablko, moučné červy, sušené droždí a vápenec, rozmixujte a uvařte v páře. Po vychladnutí doplníte vitaminy, chitin a červený jíl. Každou jednotlivou složku je nutné pečlivě odvážit na digitální váze, přesnost je jednou z podmínek úspěchu, pokud ale nejste luskouni, nemusíte na přesném váhovém poměru trvat.

Luskouní máma Run Hou Tang byla se svou snídaní rychle hotová, pak ji ještě zapila •  David Frantal

Zvláštní misky

Konečně bylo vše uvařeno a přišla ta očekávaná chvíle. Pro tátu s mámou ošetřovatel navážil 150 g směsi, pro Šišku 10 g a rozdělil do speciálních misek. Svojí členitostí připomínají chodbičky mraveniště, které mohou prohledávat jazykem. Dodržuje se nejen množství krmiva, ale i čas krmení.

A tak zatímco samec ještě dospával a mládě nebylo vidět, Run Hou Tang už se nedočkavě motala kolem dveří spojujících zázemí s jejím výběhem a těšila se na snídani. Vůně potravy vylákala i samce, který se do ní hned pustil. Jazyk se mu v „chodbičkách“ misky jen kmital a kaše mizela před očima.

Lákavá vůně

Jen Šiška o sobě nedávala vědět. Naštěstí ošetřovatel zná její oblíbené místo. Přešel s miskou do rohu expozice a trochu tam s ní zamával, aby rozšířil vůni potravy. A protože se luskouni řídí hlavně čichem, zabralo to. Z listí se vysunul malý pohyblivý čeníšek a natahoval se k misce.

Samice luskouna rodí jediné mládě po 6–7 měsíční březosti •  Oliver Le Que/Zoo Praha

Luskouní vláček

Nakonec jsme měli štěstí — viděli jsme i typický „transport“ mláděte. Při něm si vyleze mámě na ocas, pevně se přichytí drápy a nechá se vozit po výběhu. Ale to už se naše exkurze chýlila ke konci, v devět hodin se otevírají brány zoo pro návštěvníky a světlo, které během snídaně v pavilonu svítilo, zhasne. Luskounům začíná noční režim. 🐱

Snídaně s luskouny:

Protože se luskounům v devět hodin zhasíná, návštěvníci o jejich ranní krmení přicházejí. Proto zoo pro zájemce organizuje každé nedělní ráno Snídani s luskouny. Akce se koná od osmi hodin a je nutné si na ni přikoupit k běžné vstupence ještě speciální rezervaci na konkrétní termín (počet účastníků je omezený). Rezervaci lze zakoupit na e-shopu zoo.

Výtěžek jde na záchranný program Pomáháme jim přežít, a to konkrétně na ochranu luskounů.

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo

Dračí savec: Proč luskouni končí pod autem

Dračí savec: Proč luskouni končí pod autem

ZOO ve válce: Jak přežívají zvířata v ukrajinských zoo?

ZOO ve válce: Jak přežívají zvířata v ukrajinských zoo?

 

Články odjinud